Малайзия обвини туристи, че са причинили заметресение

0
Вицепремиерът на страната изрази убеждение, че именно туристите са причинили земния трус
Вицепремиерът на страната изрази убеждение, че именно туристите са причинили земния трус Снимка: РА/БГНЕС

Срещу пет от планинарите е бил подаден доклад в полицията. Вицепремиерът на страната Тан Джоузеф Паирин изрази убеждение, че именно туристите са причинили земния трус.

Членове на местната общност сабах на остров Борнео също обвиняват чужденците за земетресението и казват, че техните „лудории“ са разгневили духа на планината.

Трусът с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер беше с епицентър в близост до планината Кинабалу. Той дойде само седмица, след като туристите са публикували свои голи снимки от планината.

Групата чужденци, включваща двама канадци, двама холандци и германец, се е отделила от по-голяма колона от туристи, за да направи снимките, които по-късно се появиха в социалните мрежи.

Тайландският Straits Times цитира племенен свещеник, познат като Боболиан, който предлага туристите да бъдат глобени с по 10 глави добитък, за да умилостивят духа на планината.

„Туристите, които разгневиха пазителя на планината трябва да платят за грешките си със согит“, казва шаманът, имайки предвид жертвоприношение на животни за успокояване на бесните духове.

Коренното население на острова смята, че планината е място за покой на духовете на мъртвите.

Броят на жертвите от земетресението се увеличи до 16 души, а най-малко двама все още са в неизвестност. На мястото на трагедията работят 60 спасители и четири хеликоптера.

Трусът повреди пътища и сгради, сред които училища и болници, и разруши едното от емблематичните скални образования на острова, познато като Ушите на магарето.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари