Макрон призова Путин да изтегли въоръжението на руската армия от Запорожката АЕЦ

0
Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия
Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия Снимка: БГНЕС

Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия

Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа - това според съобщение на Елисейския дворец от последния час е заявил президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския си колега Владимир Путин.

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен разговор между двамата.

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича главно от руското военно присъствие в района - с този аргумент, според сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да нареди изтегляне както на тежкото, така и на лекото въоръжение на руската армия от района, предаде БТА.

Запорожката централа бе изключена днес като предохранителна мярка след като външното ѝ захранване, както и обекти в самата централа, бяха повреждани многократно от артилерийски обстрел през последните седмици.

Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни "катастрофални последици".

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския дворец са единодушни в едно - Макрон и Путин ще продължат дискусиите за обезопасяване на ядрената централа в следващите дни.

В днешния разговор е било засегнато и изпълнението на Истанбулското споразумение, което отвори украинските пристанища за износ на хранителни продукти в края на юли.

След като през последните дни от Москва неколкократно критикуваха сделката, днес Макрон е призовал Путин да осигури продължаване на изпълнението ѝ. От своя страна руският лидер е поискал Еврокомисията да не създава пречки за износа на руски земеделски продукти за нуждаещите се в Африка и Близкия изток.

По-рано министърът на транспорта на Франция Клеман Бон заяви, че утре ще подпише споразумение с Румъния за увеличаване на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и развиващите се страни в Средиземноморския регион, предаде Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари