Македония се опитва да ни открадне баба Ванга

0
Македония се опитва да ни открадне пророчицата
Македония се опитва да ни открадне пророчицата

Скопие ни краде нагло пророчицата Ванга. Македонската православна църква започва процедура по канонизирането й за светица. Това съобщи за „Всеки ден" високопоставен източник от Светия Синод, завърнал се наскоро от Охрид. Там е главата на македонската църква - архиепископ Стефан.

Важното в случая е, че в акцията по канонизирането на Ванга активно ще помага й държавата. Неслучайно преди няколко дни официално бе кръстена улица на името на пророчицата в Струмица - градът, в който тя е родена. Македонски общественици пък имат идея да бъде вдигнати паметници на Ванга в Струмица и в Скопие.

Освен това тяхната телевизия Канал 5 е направила специален „игрално-документален" филм за нея със заглавие „Последният македонски пророк". Във филма щели да бъдат показани за първи път оригиналните документи за баба Ванга, като кръщелното й свидетелство например, и с тях щяло да се докаже, че тя била македонка. Според македонците ние неправомерно сме използвали феномена Ванга, наричайки я „велика българка".

Медиите в Скопие твърдят, че пророчицата се е писала до края на дните си като македонка. Те се позовават на неин паспорт, издаден от българските власти, в който Вангелия Пандева Гущерова се определя като македонка.

Филмът щял да бъде автентичен и по-различен от всички останали, посветени на живота на пророчицата, защото ще бъдат използвани оригинални документи за нейното кръщаване, венчавката й, лични предмети на Ванга.

За кражбата на Ванга голяма заслуга има Българската православна църква. Тя така и не спря да я нарича шарлатанка, вещица и какво ли не още. Неврокопските митрополити - покойният Натанаил и сегашният Серафим категорично отказаха да благословят храма й в Рупите „Света Петка", защото бил неканоничен, а на стенописите Светлин Русев бил изобразил Нешка Робева.

Между другото, църквата заклейми и още един българин - достоен за светец - Учителя Петър Дънов, който беше даже отлъчен от църквата. „Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница". Това обяви в софийския храм Св. св. „Кирил и Методий" пристигналият миналата година от Атон йеромонах Висарион, който е втори епитроп в нашия Зографски манастир.

„Ще се направи и манастирчето...Ще идват тука хора да се молят, да взимат сили, да вярват... И цял живот за Ванга ще говорят.", казваше Ванга. А църквата ни я намрази заради думите й: „Аз имам три имена: Вангелия, Петка и Божа майка."

Не така мислят обаче колегите им от Охрид и Скопие. Ванга е отричана и от православните църква на Русия и Гърция. Въпреки че в Русия имаше огромен успех 12-серийният игрален филм за Ванга, църквата не взе отношение към него.

Проблем на Охрид с Атина, София и Москва по темата Ванга обаче няма да има, защото македонската църква е автокефална - самостоятелна архиепископия и може да вземе решенията си сама.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари