Македония да побърза, че и други искат да са част от българските държави

0
Божидар Димитров: Защо да я делим тази пуста държава
Божидар Димитров: Защо да я делим тази пуста държава Снимка: БГНЕС

По повод на мнението на американския конгресмен от Републиканската партия Дейна Рорабашър, изказано пред албанската телевизия „Визион плюс“, че Македония не трябва да съществува като отделна държава, а да се подели между България и Косово, директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров заявява, че това схващане, което проповядват и други американски политици (като Ричард Холбрук например) вероятно се основава на факта, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците” нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа. А една нация и държава не се градят на стопроцентова фалшива основа. Това съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ).

В позицията на проф. Божидар Димитров се казва още: "В един момент лъжата става ясна на всички и сградата на македонската държава и нация рухва. Освен това някои политици в САЩ, по-добре образовани от другите, сигурно си дават ясна сметка, че макар и сръбска политическа идея, македонизмът бе утвърден не в Кралска Югославия, а от Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. Не прилича на най-демократичната държава в света (САЩ) да поддържа тази измислица на комунизма. 

Но защо да я делим тази пуста Македония? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент. И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското й население. Иначе казано, цяла целеничка и без сериозните международни усложнения при един раздел да продължи съществуването си като втора държава на българската нация. И да побързат скопияните, че и други държави искат да са част от българските държави. Хърватска например или Татарстан." 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари