Майстори показаха кулинарни шедьоври на Празника на дрипавата баница във Върбица

0

Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати

Над 320 баници подредиха тази година в Шестото издание на Празника на дрипавата баница във Върбица. Своите кулинарни умения показа майстори от 41 населени места от 17 общини, на 7 области от цялата страна.

Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати, съобщиха от Община Горна Оряховица.

На щандовете на кулинарите бяха изложени баници със сладки и солени вкусове. Наред с традиционните със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, суджук, локум, тиква, коприва, лопуш, кисело зеле, картофи, с различни колбаси, магданоз. Имаше още баници с ябълки, грозде, варени яйца, грис, счукан боб, мак, манголд, цвекло, кашкавал, броколи и синьо сирене, гъби и пиле, та дори и с ананас. Имаше още банички на тостер, засукана баница, тиквеник, щрудел, мъфинки са различни пълнежи, различни видове питки, хлябове и още много други.

Нелеката задача да оценят всички тези многобройни баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат Master Chef и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в Hell's Kitchen. Те трябваше да определят най-достойните за над 30 награди.

За гостите имаше и друга атракция – 77-годишната баба Стефка Илиева учеше желаещите как се точат кори за баница. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени.

Завидно майсторство с точилката и тази година демонстрира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Малко преди това той и кметът на селото Йордан Петров и секретарят на читалището и главен двигател на празника Анелия Димитрова поздравиха жителите и гостите на Върбица. Поздравявам ви за това, че съхранявате българските обичаи. Само тези, които имат памет за миналото могат да разберат настоящето и да гледат в бъдещето. Създавайте и надграждайте традицията. Нека ни е пъстро и уханно в душите, светло и обично в сърцата, каза инж. Добрев и пожела на всички присъстващи на празника весело настроение.

Гост на празника бяха и заместник-кметовете Николай Георгиев и Григор Минков, както и кметове от населените места от общината.

След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. На сцената се качиха близо 30 фолклорни състава и индивидуални изпълнители, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари