Майкрософт извежда служители от Китай

2
Компанията планира да затвори център за инженерно обучение в Пекин
Компанията планира да затвори център за инженерно обучение в Пекин

Компанията планира да затвори център за инженерно обучение в Пекин

Microsoft премества десетки топ изследователи на изкуствения интелект от Китай в Канада и планира да затвори център за инженерно обучение в Китай. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Отбелязва се, че компанията Microsoft Research Asia (MSRA), намираща се в Пекин, е започнала да издава канадски визи за най-добрите специалисти. Те ще бъдат прехвърлени в изследователския институт на корпорацията във Ванкувър, пише Банкеръ.

Планът е да се преместят между 20 и 40 служители на MSRA в новата лаборатория, според изданието. “Планът Ванкувър” е отговор на напрежението между САЩ и Китай.

Двама служители на MSRA са потвърдили пред изданието, че са получили предложения за работа от китайски интернет компании, но специалистите решили да заминат за Канада.

„Microsoft има дълбоки връзки с Китай, но наличието на най-добрите ни изследователи в Китай е свързано с рискове, особено за служителите, работещи с машинно обучение“, е казал един източник.

В същото време вътрешният човек е посочил, че Microsoft се страхува от загубата на ценен персонал, който може да бъде отвлечен от китайски компании.

Ние създаваме нова лаборатория във Ванкувър, която ще бъде организационно обединена с MSRA и предназначена да осигури по-добро взаимодействие с инженерните екипи на Ванкувър“, е коментирал говорител на Microsoft в отговор на запитване на Financial Times.

През май президентът на Microsoft Брад Смит каза в интервю за CBS News, че смята появата на изкуствения интелект за сравнимо с изобретяването на печатарската преса през 15 век. Много ИТ специалисти обаче също се страхуват от прекомерното развитие на AI и предлагат да се контролира подобно развитие.

„В известен смисъл това е като изобретяването на печатарската преса. Това е фундаментално откритие, което може да ни помогне да правим изследвания, да научим повече, да комуникираме повече, по-добри примерни данни ”, е казал Смит.

Той подчертава, че AI може да се прилага в различни сфери на дейност, например в медицината.

Смит също така предупреждава, че изкуственият интелект може да донесе не само ползи и призовава за „спирачен механизъм“, който да бъде инсталиран навреме.

По-рано стана известно, че британският премиер Риши Сунак обмисля засилване на регулацията на изкуствения интелект в Обединеното кралство, тъй като тази индустрия представлява „екзистенциална криза“ за човечеството.

Отбелязва се, че Сунак също настоява съюзниците да разработят съвместно споразумение, което може да доведе до създаването на глобален регулатор.

В същото време САЩ и Китай са в обтегнати отношения, Вашингтон налага санкции в областта на изкуствения интелект и други области на високите технологии. През март Financial Times съобщи, че китайските компании за изкуствен интелект заменят основното физическо оборудване, което преди това беше обект на санкции на САЩ, с облачни наети съоръжения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари