Майки на деца под 8 години да работят с два часа по-малко

1
Това предложи кметицата на Куклен Мария Белчева като законодателна промяна в подкрепа на семейството
Това предложи кметицата на Куклен Мария Белчева като законодателна промяна в подкрепа на семейството

Майките на деца до 8-годишна възраст да работят с два часа по-малко, но да се осигуряват от работодателя на пълния работен ден от 8 часа.

Това предложи кметицата на Куклен Мария Белчева като законодателна промяна в подкрепа на семейството. Дамата, която управлява малкото населено място в Пловдивска област, лансира идеята си днес на кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на България”, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов и с участието на експерти от социалното министерство, пише вестник Марица.

Щом взе думата, Мария Белчева призна, че се колебае дали да говори като кметица или като майка на три деца. Избирайки втората роля, тя сподели, че българското семейство още не може да премине от източния модел на живот към западния. Ако в миналото бабите са гледали децата, а родителите са работели, сега често в семейството няма възрастни хора, които да окажат тази помощ. Това увеличава неимоверно стреса при обгрижването на децата, каза Белчева.

Съветникът по социална политика на вицепремиера Христина Христова се ангажира още същия ден да подложи на обсъждане идеята в социалното министерство. Нуждаем се от нови политики и решения, но те трябва да се оглеждат много добре, направи уговорка тя. Христова се съгласи, че модерното семейство е подложено на огромен стрес и добави, че според експертите това обстоятелство повишава смъртността във възрастта 40-59 г.

И докато майката поема основния товар около отглеждането на децата, движейки и кариерата си, мъжете се оказват по-лабилни и депресирани, тъй като в настоящата икономическа ситуация не могат да осигурят издръжката на фамилията в ролята си на глава на семейството.

През 2016 г. коефициентът на смъртност у нас е бил 15,1 на хиляда, което по-високо ниво от средното за ЕС. Най-високо е равнището във Видин, Монтана и Враца, а най-ниско – в Кърджали, София и Благоевград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари