Майка на деца с увреждания: Това правителство толерира силови управленски практики и погазва свободата на словото

0

В писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева родителите търсят съдействие за излъчване на направения за тях филм от журналистката

Редакцията на BIG5 получи копие от писмото на родители на деца с тежки увреждания, които търсят съдействие за огласяване на техните проблеми. В писмото, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, става ясно, че преди дни свалената от ефир журналистка Валя Ахчиева е направила филм за хората в Търговище, отглеждащи деца с тежки увреждания.

Валя Ахчиева не е единственият журналист, който отразява недоволството на родители в подобна ситуация. Но за нас беше първата и единствена подадена ръка. В точния момент. (Благодарим Ви, Валя!)“, пишат родителите.

Те се обръщат към Цвета Караянчева с молба този филм да стане достояние на обществото.

„Молим Ви и за това да продължи откритото говорене в „Открито“ с Валя Ахчиева. Очакваме Вашата компетентна намеса. В противен случай ще имаме всички основания да смятаме, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва свободата на словото и неглижира съдбите на семейства, които отглеждат деца с тежки увреждания“, заключават родителите.

Ето пълният текст на писмото до председателя на Народното събрание:

"Уважаема г-жо Караянчева,

Пишат Ви родители на деца с увреждания от Търговище.

В медиите излезе информация, че предаването „Открито“ на Валя Ахчиева е свалено от ефира на БНТ. Предаването, което ние очаквахме в средата на месец февруари да отрази реалността за родителите на деца с тежки увреждания, избрали да следват сърцето си и да не ги изоставят.

Когато през месец януари т.г. г-жа Ахчиева се свърза с нас по телефона, чувството, че не сме сами, ни окрили. Само след 2 дни журналистката пристигна в Търговище с екипа си и ние се вкопчихме в идеята тя да направи филм, в който заедно с родители от Пловдив да разкажем за изтощителното ежедневие, за специфичната грижа, която изискват децата с тежки увреждания, за гнева си към безучастните институции, които ни обричат на унизително съществуване. За това как живеем на предела на физическите и психическите си сили, не можем да работим и да получаваме доходи…

Със сигурност не сме първите, които искат да изкрещят ИСТИНАТА за себе си пред всички. Това правеха и майките месеци пред Парламента…

И Валя Ахчиева не е единственият журналист, който отразява недоволството на родители в подобна ситуация. Но за нас беше първата и единствена подадена ръка. В точния момент. (Благодарим Ви, Валя!)

В тази връзка се обръщаме лично към Вас, г-жо Караянчева, като бихме искали този филм да стане достояние на обществото. Общество, за което децата ни са невидими, но за нас са всичко.

Молим Ви и за това да продължи откритото говорене в „Открито“ с Валя Ахчиева.

Очакваме Вашата компетентна намеса. В противен случай ще имаме всички основания да смятаме, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва свободата на словото и неглижира съдбите на семейства, които отглеждат деца с тежки увреждания."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари