Майк Помпео: Турският народ трябва да реши кой да го управлява

0
Оптимист съм, че Турция ще продължи своя дълъг път към Запада, заяви бившият държавен секретар в интервю за гръцки вестник
Оптимист съм, че Турция ще продължи своя дълъг път към Запада, заяви бившият държавен секретар в интервю за гръцки вестник Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това заяви бившият държавен секретар в интервю за гръцки вестник

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е звезда на Републиканската партия и е смятан за вероятен претендент за Белия дом през 2024 г. Междувременно, както показва присъствието му на събитията, организирани по повод посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в САЩ, той поддържа много тесни връзки с гръцко-американската общност.

В интервю за в. „Катимерини“ Помпео си спомня за загрижеността, която той и бившият президент Доналд Тръмп са изпитвали, когато е избухнало напрежението между Гърция и Турция. Той обяснява защо е изпратил писмо до гръцкия премиер, в което потвърждава ангажимента на Вашингтон в подкрепа на сигурността в Източното Средиземноморие.

"Надявам се, че ще продължат да разбират, че в спазването на международното право има ужасно много смисъл", казва той, предава БГНЕС.

Помпео също така изразява задоволството си от приключването на гръцко-американското споразумение в областта на отбраната, първоначално договорено по време на неговия мандат, и описва взаимодействието на администрацията на Тръмп с бившето правителство, ръководено от СИРИЗА.

На въпрос дали мисли, че Турция би била различна, ако президентът Реджеп Тайип Ердоган беше паднал от власт, Помпео отговори така:

Мисля, че в крайна сметка това трябва да реши турският народ. Мисля, че турският народ разбира, че най-доброто място за него е на Запад, че животът му ще бъде по-добър, че семействата му ще бъдат в по-добро положение, като подкрепя религиозната свобода вътре в страната по начина, по който го прави Вселенският патриарх Вартоломей. Това са добри неща за турския народ и мисля, че той знае това. Така че съм оптимист, че Турция ще продължи този дълъг път към Запада, и се моля това да продължи.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари