Магнитски умира 7 дни преди да изтече срокът, в който могат да го задържат

1
През 2013 г. е осъден посмъртно за укриване на данъци
През 2013 г. е осъден посмъртно за укриване на данъци Снимка: AP

Смърт след сърдечна недостатъчност и токсичен шок.

Заключението на властите за кончината на данъчния адвокат Сергей Магнитски през 2009 г. не подлежи на обсъждане в Русия, пише 168 часа. Службите там са категорични, че нямат общо със случая, а в следствения арест, където попада по обвинение в укриване на данъци, никой не го е изтезавал. Не на това мнение обаче са роднините на 37-годишния юрист. Те са сигурни, че той е оставен да умре, за да замълчи завинаги.

Тези съмнения ще се окажат основателни благодарение на документите по делото, които по-късно разкриват любопитни подробности. Според медицинските констатации Магнитски е имал камъни в жлъчката, панкреатит и запушен жлъчен мехур. Лекарска помощ обаче така и не му е оказана. Съвет по правата на човека, създаден от Кремъл, установява, че адвокатът е бил удрян малко преди да почине Европейският съд по правата на човека в Страсбург стига до извода, че по време на престоя си в ареста е бил измъчван нечовешки.

Не липсват и свидетелски показания. Според тях по-рано през същия ден, в който умира, арестантът изпада в психична криза, а служители на затвора му слагат белезници, за да не буйства.

Така Сергей Магнитски излежава общо 358 дни в московския затвор “Бутирка”, но почива седем дни преди изтичането на едногодишния срок, през който властите могат законно да го задържат без съд. След кончината му ще стане ясно, че е местен поне 20 пъти в най-различни затвори.

Според лидера на Московската хелзинкска група Людмила Алексеева Магнитски умира от побой и изтезания не от един, а от няколко служители на руското Министерство на вътрешните работи. Тя изтъква, че прегледът на тялото по-късно е показал множество синини и рани по краката и ръцете му.

След смъртта му все пак руските служби започват разследване. Обвиняем става затворническият лекар, но малко по-късно е оправдан. Осъдени няма и до днес. През декември 2009 г. чрез указ е уволнен Александър Пискунов - заместник-началник на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Случаят обаче не може да бъде потулен. Съпругата и майката на Магнитски се впускат в битка за справедливост. Скоро целият свят научава името на адвоката. То ще се превърне в нарицателно за корупцията и съдебния произвол в днешна РусияВластите там обаче са безпощадни. През 2013 г. посмъртно юристът все пак е осъден за укриване на данъци.

Как попада в полезрението на властите години преди това?

Десетки пъти Сергей публично изразява своята позиция за корумпираните руски политици и бюрократи по високите етажи. Тогава той работи като счетоводител, одитор и адвокат в американската кантора Firestone Duncan, която има офис в Москва. С колегите му често получават сигнали за корупция, както и за нарушаване на правата на хора в държавни институции. Част от разкритията са посрещнати враждебно от службите в Русия, тъй като в тях фигурират имена на висши служители.

2005 г. се оказва решаваща в кариерата на Магнитски. Точно тогава властите се фокусират върху една от компаниите, които Firestone Duncan представлява - Hermitage Capital Management. Неин главен изпълнителен директор е британският финансист Бил Браудър, а дейността, с която се занимава, е управление на активи на руските пазари.

На 13 ноември 2005 г. Браудър лети до Москва, но на летището му съобщават, че визата му е анулирана.

Депортиран е на следващия ден. 18 месеца след като му забраняват да влезе в страната, 25-има маскирани служители от вътрешното министерство нахлуват в офисите на Hermitage. Същото се случва и в московския офис на Firestone Duncan. Полицаите носят заповед за претърсване, според която една от фирмите на Браудър не е платила данъците си. Изпратените екипи изземват всички материали и данъчни документи на холдинга. Нещо, което нямат право да правят, тъй като заповедта, която носят, засяга само една-единствена фирма, а не всички останали в групата.

Близо 5 месеца след това се появява и решение срещу една от компаниите на Браудър, според което тя има предполагаем неизплатен дълг от стотици милиони долари. Финансистът възлага на Сергей Магнитски и Firestone Duncan да разберат каква е била целта на акцията срещу него. Юристът стига до извода, че материалите, които властите са взели от офисите, са били предадени на престъпна група. По-късно чрез фалшификации тя е присвоила три от руските фирми на Hermitage. Без никой от компанията му да подозира, започват няколко дела. Наети са дори и адвокати, които да представляват холдинга, но без негово знание. Същите юристи дори се признават за виновни от името на организацията.

След всичко това възниква въпросът - кой е новият собственик на фирмите?

Това е Виктор Маркелов, осъден за убийство и освободен от затвора едва две години след като получава присъдата.

Магнитски до последно твърди, че обвиненията за данъчни измами са били само параван, за да бъде осъществена акция на службите в офисите, по време на която да се откраднат документи. Юристът смело отправя критики към множество хора, сред които магистрати, данъчни служители и банкери. Намесва без страх дори и руската мафия. Всички доказателства, които събира, са изпратени до руското правителство. Пред държавния следствен комитет Магнитски дава показания и срещу извършителите на измамата. Информацията е достатъчна властите да повдигнат обвинения на всички замесени, но това така и не се случва. От всички възможни варианти службите предприемат най-невероятния. Пет седмици след вторите си показания Сергей е арестуван в дома си. Подведен е под съдебна отговорност и малко по-късно е вкаран в ареста, а на 16 ноември 2009 г. умира.

Новината за мистериозната смърт светкавично напуска пределите на Русия. САЩ веднага реагират и в края на 2012 г. американският Конгрес приема закона "Магнитски", забранявайки на руските служители, за които се смята, че са замесени в смъртта на адвоката, да влизат в страната. Русия от своя страна не остава безучастна. Тя не е съгласна с новия закон и не признава действието му. Заявява, че юристът е виновен за престъпления и това е доказано. В отговор на 28 декември 2012 г. е въведен законопроект, който забранява на американците да осиновяват руски деца.

Престрелките между двете страни все пак не попречиха паметта на Магнитски да бъде почитана години наред. Посмъртно той получи няколко награди. През ноември 2010 г. близките му вземат от негово име отличие от Transparency International за почтеност, а на 1 октомври 2015 г. - "Почетен спомен" на церемонията по наградата Allard за международна почтеност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари