Магистралният водопровод „Варна - Златни пясъци“ отново аварира

0

Заради аварията от ГЕРБ поискаха оставката на управителя на „ВиК – Варна“

Магистралният водопровод „Варна - Златни пясъци“ е аварирал отново тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ (ВиК) ООД.

Новият пробив е на ул. „Петър Скорчев“ в кв. „Бриз“ на около 50-70 метра над предишната авария. БТА припомня, че на 18 април водопроводът се спука и остави без вода един квартал и три местности край Варна.

От водното дружество допълват, че системата за автоматично спиране на водата се е задействала веднага. В резултат количеството на вода и инертни материали от строежа на склона са значително по-малко количество. Те ще бъдат почистени възможно най-бързо. Аварийните екипи вече се комплектоват с нужната техника и предстои да започнат работа за отстраняване на аварията.

Абонатите на ВиК – Варна няма да останат без вода, те отново ще бъдат превключени на резервно водоподаване до пълното отстраняване на аварията.

Още след пробива на тръбата през април ръководството на водоснабдителното дружество внесе в „Български ВиК холдинг“ АД доклад за състоянието на водопровода, който аварира за пети път в района на паметника на Българо-съветската дружба, припомнят от ВиК. Компанията иска да бъдат отпуснати средства за аварийно отстраняване на стъклопластовата тръба в рисковия участък и поставянето на значително по-устойчива метална тръба, пише в съобщението на ВиК.

Причините и при тази авария са същите. Към грешките, допуснати още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите.

Този участък на магистралния водопровод е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е предаден за експлоатация на „ВиК – Варна“ ООД през 2008 г., припомнят от ВиК.

В годините дружеството е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е и системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата.

Заради поредната мащабна авария от пресцентъра на ГЕРБ във Варна разпространиха до медиите писмо, с което централата настоява за незабавната оставка на управителя на „ВиК – Варна“ ООД инж. Веселин Русев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари