Магистралата Русе - Бяла - Велико Търново е лишена от европейско финансиране

0
Тя ще се финансира изцяло от бюджетни средства
Тя ще се финансира изцяло от бюджетни средства Снимка: БГНЕС

"До 2019 година ще започнат строителните дейности на автомагистрала "Хемус" в участъка до Велико Търново. "

Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде Агенция „Фокус”.

Нанков съобщи, че през ноември ще бъде възложено проектирането на участъка от разклона Ловеч – Плевен до връзката с новата магистрала Русе - Велико Търново. Вече готова оценката за въздействие на околната среда за този участък.

„През това време ще бъдат придвижени и парцеларните планове, така че в рамките на 2018 година да извършим техническото проектиране, за да стартираме 2019 година с възлагане на строителните дейности на магистралата до Велико Търново”, посочи Николай Нанков. Министърът заяви, че преди два месеца е подписан договора с фирмата изпълнител за 9.3 км от магистралата, от Ябланица до разклона за Тетевен. Изпълнителят е пред завършване на проекта.

„Шест месеца трябваше да проектират, а за два месеца са почти готови с проекта. Приключваме с отчуждаванията и се надявам още в рамките на тази година да стартираме с реалното строителство. Срокът е две години и половина, но ние ще го съкратим на не повече от 2 години, така че до края на 2019 година да имаме завършен участък от тези 9.3 км до разклона за град Тетевен”, посочи Нанков. Той съобщи, че в момента се проектират още 50 км от автомагистрала „Хемус”, до разклона Ловеч – Плевен.

До края на календарната 2017 година ще са изготвени техническите проекти, а в началото на 2018 година ще бъде възложено строителството на този участък. „Ние сме поели ангажимент и ще го спазим. В рамките на настоящия мандат около 100 км от автомагистралата ще бъдат напълно завършени”, посочи Нанков. Той каза още, че в момента се обжалва тръжната процедура за участъка от 16 км от източната посока на магистралата, от пътен възел „Белокопитово”, в посока Търговище, до пътен възел „Бухово”.

Има избран изпълнител и в рамките на следващите няколко месеца ще бъде сключен договор с него, за да може през 2018 година да стартира изграждането на тези 16 км. „Ангажиментът, който сме поели за „Хемус”, е до 2024 година да имаме завършена изцяло магистрала. В рамките на настоящия мандат ще бъдат завършени 100 км, а за останалите 160 км на различните етапи ще имаме възложени и изпълнявани строително-монтажни и ремонтни дейности”, заяви Нанков.

Той съобщи, че през ноември трябва да приключат обществените обсъжданията и процедурата по ОВОС и за автомагистрала Русе – Бяла – Велико Търново. През 2018 година ще стартира проектирането и реалното възлагане на строителството. „Това са ни двата най-важни приоритета в Северна България, за които в рамките на мандата имаме ясни и постижими цели. Затова изключително много форсираме процедурата за въвеждането на ТОЛ таксите и електронните винетки, тъй като и двете магистрали са лишени от европейско финансиране. Те ще се финансират изцяло с бюджетни средства по линия на бъдещите приходи и постъпления от ТОЛ таксите и електронните винетки”, посочи Нанков.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари