Магазинерите: Фалитите ще следват лавинообразно

0
"Правим само разходи, така че фалитите със сигурност ще следват лавинообразно", казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация
"Правим само разходи, така че фалитите със сигурност ще следват лавинообразно", казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация Видео: Bulgaria ON AIR

От днес са в сила новите по-строги ограничения с цел овладяване на разпространението на Ковид-19

Не работят училищата, детските градини, заведенията и търговските центрове.

Само преди няколко дни Росица Коцева обяви, че при поредното затваряне тя няма да се подчини на забраната. Tака в първия ден от третия локдаун масите в заведението ѝ са пълни, предава BulgariaOnAir

"Ако е толкова страшно положението, защо не се затвори цялата държава, както се затвори всичко. Банката през 5 минути ми звъни да ми иска заема, с който аз направих този бизнес. Моят живот е също толкова важен, колкото на всички останали. Когато мерките се прилагат избирателно, аз имам право да се разбунтувам", категорична е Коцева.

В непокорството си Роси не е сама.

"Правото на труд, на съществуване, на прехрана са изконни човешки права. Забранявайки на хората да работят, те ги водят към гибел. Ние просто подкрепяме тази жена", заяви Румяна Георгиева.

"Освен основополагащото право на живот, (основополагащо, бел. ред.) е и правото на труд. Ние българите не сме крадци, разбойници, ние изкарваме нашата прехрана с труд", смята Мадлен Кирчева.

Поредно затваряне от бизнеса определят като пореден удар върху тях. А някои фирми се опасяват, че този път няма да оцелеят.

"Правим само разходи, така че фалитите със сигурност ще следват лавинообразно", зам.-председател на Българската Ритейл Асоциация (БРА) Аксиния Баева.

Пред перспективата от фалит Пламен Йосифов избира директно да затвори заведението си. След първия локдаун остават заемите, затова мъжът е принуден да смени професията си.

"Ходя и работя при приятели, викат ме оттук, оттам, нещо да направя в строителството, защото в друго място не виждам къде може да се хванем. На един обект, на втори обект, виждате ме, ходя да шпакловам в момента. Не знам… в безизходица съм… много е трудно", споделя Пламен.

За да минат през трудния момент, голяма част от работещите разчитат на парите от държавата.

Помощта не винаги идва навреме.

"Не знае кога ще си получи заплата, не знаеш в отпуска ли е не е ли в отпуска. Ако си неплатен, ще дойдат ли парите от правителството. Реално имаме мерки, но те са недостатъчни", каза Балева от БРА.

Според здравните власти, ако високият брой на заболелите от Ковид-19 се намали, е възможно на 1 април строгите противоепидемични мерките да бъдат разхлабени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари