Магазин без продавач радва клиенти в Панагюрско

10
Местните нямат търпение времето да се затопли и отново да могат да пазаруват по този модерен начин
Местните нямат търпение времето да се затопли и отново да могат да пазаруват по този модерен начин Снимка: България днес

Местните нямат търпение времето да се затопли и отново да могат да пазаруват по този модерен начин

В центъра на населеното място ароматни плодове и зеленчуци от градините на семейство Ралчеви обострят сетивата на преминаващите. Изненадата е пълна, когато клиентите виждат касата без човек зад нея. Тогава разбират, че могат сами да си изберат и премерят желаните продукти, да си ги заплатят и да си вземат ресто от касата на самообслужване.

Напук на повечето очаквания доверието на собствениците е оправдано и липси от оборота в края на сезона няма! Десетки бяха желаещите да се самообслужат в първата по рода си сергия без продавач в панагюрското село Бъта, отбелязва България днес.

"Минаха много добре нещата. Хората се обслужваха сами, нямаше проблеми. Когато ме видят, ме спират, питат разни неща, радват се", споделя пред вестника земеделският производител Веселина Ралчева, която е една от първите, които се осмеляват да реализират подобна идея.

"Последно бяхме заредили повече домати, включително и зелени за туршия, орехи, зеле, такива сезонни неща. Интересното е, че пъпешите тази година зряха до късно и продавахме почти до последно от тях", допълва Веселина.

Пазаруването от сергията става по следния начин - клиентът си избира стоката, записва я в специална тетрадка като отбелязва килограмите и стойността. После оставя парите в кутия. Ако трябва да си вземе ресто, бърка в друга съдинка с дребни пари и си тръгва доволен.

"За всички е добре - и за нас, и за клиентите. Вече е краят на сезона. Всичко зависи от времето. Когато дойдат студовете и дъждовете, няма как магазинът да продължи да работи, тъй като е на открито - всичко ще замине. Юли, август догодина отново ще разпънем шатрата", категорична е Ралчева.

Напук на предразсъдъците семейството открива магазин на доверието и в ромската махала на Панагюрище. Там за учудване на всички сметките винаги са точни. По-възрастните учат малките, че нищо не бива да се пипа, и дори настояват сергията да стане денонощна. Местните нямат търпение времето да се затопли и отново да могат да пазаруват по този модерен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари