Има ли кражби в първите магазини на доверието у нас?

2
Експериментът действа в Панагюрище
Експериментът действа в Панагюрище Видео: NOVA

Експериментът действа в Панагюрище

За първи път в България ферма за био плодове и зеленчуци откри не един, а цели два магазина без продавач. И напук на опасенията, че оборотът от касата и стоката няма да останат непокътнати, кражби няма. На фона на кризата за работници, когато всяка фирма се опитва да предлага примамливи условия, за да наеме служители, група предприемачи реши да експериментира. Разкри магазини на самообслужване, без продавачи. Така не само спестяват пари за заплати на работниците, но и дават възможност на клиентите сами да избират стоката, сами да си плащат и сами да си връщат рестото. Експериментът действа в Панагюрище и според автора му вече доста успешен.

Плодове и зеленчуци на самообслужване. Първата сергия без продавач работи от месец в панагюрското село Бъта. "Експериментът се оказа изключително успешен!", посочва Весела Ралчева, земеделски производител, цитирана от NOVA.

Идеята на земеделския производител Веселина Ралчева хрумнала наскоро. Тя си произвежда доматите, чушките, патладжаните, зелето, картофите, сливите и пъпешите. "И всъщност това ни позволява и цените да са изключително достъпни. Те са реално био продукти на цената на конвенционалните или на цената на едро", посочва Весела.

Земеделските производители физически лица са освободени от задължението да издават касов бон. Пазаруването от сергията става по следния начин-клиентът си избира стоката, записва я в специална тетрадка като отбелязва килограмите и стойността. После оставя парите в кутия. Ако му се дължи ресто, си взима от оставените вече пари.

Напук на предразсъдъците Весела открила и магазин на доверието и в ромската махала на Панагюрище, където за учудване на всички сметките винаги са точни. По-възрастните учат малките, че нищо не бива да се пипа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мунчо
    Това не вярвам дълго да издържи. В един момент парите просто ще изчезнат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари