Людмил Рангелов: Съдиите по делото "Дебора" бягат заради натиск

2
14 бяха магистратите, отказали да сложат на везната казуса, до вчера следобед
14 бяха магистратите, отказали да сложат на везната казуса, до вчера следобед Снимка: Христо Касабов

14 бяха магистратите, отказали да сложат на везната казуса, до вчера следобед

Сериозен натиск оказва върху съдиите прекомерното експониране на случая "Дебора", затова отводите им по делото са основателни. Никой не иска да работи под такъв обществен натиск. По принцип в такива ситуации така се прави, коментира заплетената ситуация адвокат Людмил Рангелов пред "България Днес". Повод за коментара му са масовите отводи на съдии от Районния съд в Стара Загора по делото за нарязаната и малтретирана Дебора.

"Натискът върху тези съдии е огромен и се получава, че едва ли не общественото мнение оценява тяхната чисто правна работа. Това е абсолютно недопустимо. Прочетох доста коментари, които гласят, че тези съдии бягат от работа, от отговорност. Това са пълни глупости. Те не бягат от работа, а си защитават професионалното достойнство. Ако всички съдии си направят отвод по делото "Дебора", тогава Върховният касационен съд ще го разпредели да се гледа в друг съдебен район. Може да е близък, може и да не е. Обикновено, когато стават такива неща, върховните магистрати разпределят даденото дело в някой по-близък град, за да е удобно на свидетели и на всички участници в процеса.", обяснява адвокат Рангелов.

"Категоричното ми мнение е, че тези съдии се отвеждат правилно. Прокуратурата вече си отдъхна, защото свърши своята част. Те също работиха под голямо напрежение, а сега това напрежение се пренася с по-голяма сила към съдиите. Основателни са отводите, това не е рядкост. Доста такива случаи има, този не е прецедент", коментира още адвокат Рангелов.

От Районния съд в Стара Загора казаха за "България Днес", че 14 съдии са си направили отвод към 14:00 часа вчера. Бройката им постоянно се мени и няма как да се предвиди колко ще са дори няколко часа по-късно, камо ли след ден.

Всичките 14 съдии са се позовали на текст от Наказателно-процесуалния кодекс, според който съдия не може да участва в състава на съда, ако по някакви причини и обстоятелства се счита за предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото (виж карето).

Районните съдии в Стара Загора са общо 20, което означава, че в рамките на дни, ако не и на часове, ще стане ясно дали някои от оставащите 6 ще поеме делото, или не. Шансът и тези шестима съдии да си направят отвод е огромен. Ако всички магистрати откажат да гледат процеса, ВКС ще прецени къде да изпрати делото. Най-вероятно е процесът да отиде в Районния съд в Пловдив, но това предстои да стане ясно.

Новината за масовите отводи идва само две седмици след като беше внесен обвинителният акт по делото за случая с 18-годишната Дебора Михайлова. Миналото лято тя беше обезобразена с макетен нож, пребита, а за финал ѝ беше обръсната главата. Погнат за това е бившият ѝ приятел Георги Георгиев, който в момента е в ареста.

Припомняме, че Георгиев, който е соченият за касапина на Дебора, е погнат за три престъпления. Едното, което е и най-тежко, е за обезобразяването на Дебора с макетно ножче. Според доказателства, с които разполага прокуратурата, става ясно, че Георгиев е използвал черен макетен нож и е нарязал с него Дебора 18 пъти. Раните са изключително сериозни, има такива, които са били дълбоки по 2 см. Това деяние на Георгиев е квалифицирано като причиняване на двустепенна средна телесна повреда, извършена по изключително мъчителен за жертвата начин. Именно по него го заплашват 10 години решетки.

Второто обвинение срещу Георгиев е за принуда. Има се предвид това, че младият мъж насила е обръснал главата на 18-годишното беззащитно момиче, а за да го стори, я удрял в лицето с юмрук. По това престъпление Георгиев го грозят 6 години затвор. Третото обвинение е за заплаха за убийство, по-точно за шест отделни заплахи за убийство срещу Дебора. Делото предстои да започне скоро, а най-тежката присъда, която може да получи Георгиев, е 10 години пандиз.

Какво ще се случи и кога ще тръгне процесът, още не е ясно.

Дебютира в чалгата

Дебора Михайлова дебютира в чалгата с песен, наречена "Разбити мечти", в която е в дует с певицата Лидия. Момичето от Стара Загора , чиято съдба трогна цяла България, сподели вълнението си от сбъднатата ѝ мечта с последователите си в инстаграм.

"Скъпи приятели, искам да ви представя моята дебютна песен с прекрасната Лидия. Ще посрещна 2024 година със сбъдването на моята най-съкровена мечта и съм щастлива, че мога да я споделя с всички вас. Тази песен е за "Разбитите мечти" и жените, които са обичали истински, но са били план "Б" в мъжките сърца" - разкри Дебора. - Жените, които въпреки всичко са намерили сили да продължат напред", написа смелото момиче в инстаграм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Alèx
    АМ КО СТАНА С МАНДЖАТА ОТ ЛЯС КОВЕЦ, ЧЕ И ТАМ МАЙ МИРИШЕ!
  • 9
    3
    Свидетел,Съвременник
    Съдии и прокурори са изплашени като млади девици преди полов акт.Стискат бузи да не се умиришат и да опазят белия "Ляб".Това говори какво представлява българската прокуратура,съд.Креатурни назначения,шипков мармалад и роднинско присъствие с партиини лозунги.Това докара институциите до това дередже със фередже Подскачат като ощипани млади кадъни и ханъми подгонени от гьотчии.Какво ще се случи ако им изтъпанчат небезизвестен бос или групировката му трибуквенна? След първият отвод всички други да ги разселят по други градове "за да не берат страхове и да не си плюят в пазвата на 5 мин.".Иначе да напускат системата,"НЕГОДНИ" са. Това важи и за 70% от полицаите,разследващи и следователи барабар с ръководствата им на областни нива.Съжаляяам,но така е.......за съжаление.Не знаят на кое рамо са преклонили главица и какви са последствията от това за държавноста и опазването на закона.
  • 14
    2
    Ушев П.
    Мнението на дежурния говорител не може да бъде друго. А масовите отводи са срам за представителите на съдебната система. Доста "калинки" се намърдаха в нея. Да, заинтересовани, предубедени, пристрастни те са. Но от гледна точка на личния си интерес. Само си спомнете съдия Фалконе. Ако си беше направил отвод, щеше да е жив. Нашите са живи мъртъвци.
  • 12
    1
    Мунчо
    Елементарни страхливци с необосновано високи заплати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари