Любов от първи мирис?

0
Обикновено търсим партньор, който мирише различно от нас
Обикновено търсим партньор, който мирише различно от нас

Красотата невинаги е само в очите на този, който ви гледа.

Понякога тя е и в ушите, и в носа на наблюдателя. Ново изследване в Полша показва, че гласът и мирисът на човека могат да бъдат също толкова важни за неговата привлекателност, както е и външният му вид, съобщава социалната мрежа за здраве CredoWeb.  

Изводите от проучването са резултат от ревизия на всички публикувани досега изследвания през последните 30 години. Те бяха оповестени в сп. Frontiers in Psychology.

През последните години повечето от изследванията се фокусират върху визуалната привлекателност – например тази на лицето и тялото, обяснява водещият автор на анализа Агата Грожека, изследовател във Вроцлавския университет, Полша. Направени са обаче и изследвания за другите сетива у човека и тяхната роля в социалните връзки. Техните изводи не трябва да бъдат пренебрегвани, обяснява изследователката.

Възприемането на другия и през трите сензорни канала дава по-достоверна и разнообразна информация за него, обясняват учените от екипа. Заедно с пола и възрастта гласът на човека може да разкрие голяма гама от информация, включително качества като доминантност, кооперативност, емоционално състояние и дори колко едро е тялото му.

Последните изследвания показват, че обонянието също може да разкрие подобен вид информация. Има редица еволюционни обяснения за тези различни аспекти на привличането при човека. Според едно от тях е полезно човек да притежава качества, които могат да бъдат отличени както от разстояние (глас и външен вид), така и отблизо (мирис).

Много учени смятат, че обикновено търсим партньор, който мирише различно от нас. Правени са изследвания, които доказват, че хора, които се харесват като обоняние, генетично са много различни. От друга страна, хората с близък генетичен набор не си харесват миризмите, обяснява доц. Тодор Широв, специалист по отоневрология и УНГ болести. Това е логиката на природата -  да се кръстосват хора с различен генетичен фон, за да има по-голямо разнообразие на гените, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари