Любомир Дацов: Сега има нужда от вдигане или затягане на данъците, а те ги освобождават

0
При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността, каза финансистът
При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността, каза финансистът Видео: NOVA

При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността, каза финансистът

„В парламента сега правят откровени глупости – със закона, промените в данъчните закони, опитите за вдигане на всякакъв тип разходи – има ли значение какъв е влакът, какъв му е товара, ако отсреща идва друг влак? След като влакът е объркал посоката, няма никакво значение. При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността”.

Това каза в предаването „Денят на живо” по NOVA бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той обясни, че е прочел директивата за минималната работна заплата. „Нищо от това, което говорят синдикатите и левите политици, а десните не ги коригират, не е вярно. Тази директива не изисква въвеждане процент. Тя е пожелателна. Основното е договарянето – договорното начало за определяне на МРЗ. Самият модел на избиране, самото споменаване прави много проблеми. Ако се фиксира така МРЗ към средната работна заплата е вредно от икономическа гледна точка, защото подкрепя инфлацията. Има автокорелация – статистически не се случва. МРЗ е част от средната работна заплата”, обясни Дацов.

Той бе категоричен, че работната заплата е доход за свършена работа, а не е въпрос на социална политика.

Според него, ако се изпълни искането за неизчислено повишение на минималната работна заплата, това е безкрайно неразумно като механизъм. „Ако това се случи извън София и 2-3 града, МРЗ може да се изравни със средната заплата. Заради политически флиртове правим много проблеми”, категоричен е финансистът.

Работната заплата е цена на труда, а не е измерител ниско или много. Да не би те (БСП) да вадят от джоба си тези пари? С чужда пита помен правят. Този довод остави, че е глупав, той става вреден от един момент нататък”, заяви Дацов.

Той акцентира за последвалите разходи, ако се приеме увеличение на минималната работна заплата. „Някои от партиите правят глупости, те се повлякоха в собствения си популизъм и сега усещаме, че отидоха твърде далеч. Важното е, че ако се приеме автоматичен механизъм, много от плащанията в бюджета и съдебните такси, които са свързани с МРЗ, може да се увеличат. В бюджетите на другите държави няма такава връзка”, предупреди Любомир Дацов.

Относно намаляването на ДДС за някои стоки и услуги, той заяви: „Направиха ДДС като швейцарско сирене – различните облекчения са като дупки, през които изтича вода. Сега има нужда от вдигане или затягане на данъците, а те освобождават. После ще се чудят защо има висока инфлация в страната. Следващата година ще наблюдаваме този сблъсък в икономиката или ще платим цената, а тя се нарича инфлация, допълни Любомир Дацов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Унуфрий
    Ехее. Дацов, Дацов. Още не си ни затътрил в еврото и вече искаш увеличение на данъците...тц. тц. Дацов, Дацов. Де видя леви и десни партии бре?. Сеа, то че за вдигане на заплатите трябват пари - ясно, ама айде давай да качваме цени без индексация на заплатите. И като иде реч за заплати , оти не кажеш каква е пълната формулировка на понятието "заплата", дали наистина е само цена на труда, как се определя, по какви критерий, какви функции изпълнява? Като финансист требе да ги знаеш тия работи...Ако ги знаеш - значи не казваш цялата "истина", значи лъжеш. Ако не ги знаеш, какъв заместник министър си бил тогава? М?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари