Любомир Дацов: Бюджетът е предимно политика

0
Около 30% е шансът за съставяне на кабинет, смята финансистът
Около 30% е шансът за съставяне на кабинет, смята финансистът

Около 30% е шансът за съставяне на кабинет, смята финансистът

Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш къщата на свлачище или на плаващи пясъци и да питаш после какво ще се случи – то е ясно какво ще се случи. Стабилността на бюджета е в основата на всичко, каквото правиш нагоре. Когато някой си прави шеги с основите на къщичката ни… имаше коментари, че сме много вехти хора и не разбираме от новата Априлска линия или новият вятър”.

Това заяви в студиото на „Денят на живо с Ниделина Анева” по NOVA

бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Разходите нараснаха значително. Когато от МФ представи базисния бюджет за 2023 г. – те представиха увеличението на разходите”, поясни той защо служебният финансов министър Росица Велкова отказа да внася проекто-бюджет за 2023 г.

„Законът изрично казва,че трябва да бъде внесен бюджет с рамка на действие от 1 януари до 31 декември. Когато правиш бюджет, трябва да имаш законова основа. Той е преди всичко политика, той е инструмент за правене на политика. Политиката е нещо дългосрочно, тя не е 2-3-4 месеца”, поясни Дацов.

Каквото и да прави служебното правителство, то няма да е добро. То можеше да внесе предишния проект, но нямаше как да мине – правилата са такива”, мотивира се финансистът.

Той подкрепи становището на финансовия министър от служебния кабинет на Гълъб Донев – „внасянето на бюджет е отговорност на политическите партии. Хората на изборни длъжности навсякъде по света са натоварени да вземат най-важните решения”.

Пенсиите и заплатите са първа редичка – те се разплащат приоритетно. Пенсиите винаги са осигурени. На макро ниво това създава дисбаланс. По-голямата част от пенсиите се плащаха от социалните осигуровки”, обясни Дацов.

Относно възможността да се състави редовно правителство, финансистът заяви, че е оптимист. „В последните два дни имам усещането, че май ще се състави правителство – 30-35%. За тях е неизгодно – ако има служебно правителство политиците стоят извън власт. Тогава не са политици”, каза Дацов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари