Любо Огнянов: Важно е лампите в политиката да не ни превърнат в кучето на Павлов

0
Мислете внимателно, защото изборите ще решат какви сте
Мислете внимателно, защото изборите ще решат какви сте

"Наскоро във Фейсбук на мода излезе 10-годишното предизвикателство. Потребители качват снимки преди 10 години и днес, и така показват как са се променили. Хубаво ще бъде в българския политически Фейсбук да се сравняват и приказките, а не само физиономиите", споделя Любо Огнянов в Канал 3.

Ако върнем лентата назад, през 2009 година, ще видим Бойко Борисов на прага на първия си премиерски мандат. Тогава Бойко Борисов беше строителят. Откриваше отсечки, пътища, магистрали, пречиствателни станции, училища, детски градини. Оттогава датира репликата „Като бръкна във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм”.

Фокусите бяха необходими във втория мандат, когато Борисов беше в ролята на помирителят. Опитваше се да намери баланса с партньорите си от Реформаторския блок, чийто претенции често надхвърляха възможностите на всички партии събрали се в групата. Триковете обаче не помогнаха на реформаторите и бързо се превърнаха във фокусническа илюзия.

В третия си мандат Бойко Борисов е дипломатът – европейското председателство беше само трамплин, от който лидерът на ГЕРБ скочи в голямата политика. Хората в ГЕРБ му ръкопляскат, хората извън партията му се дразнят. Но и преди десет години и сега Бойко Борисов е все премиер.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова преди 10 години беше изпълнителен директор на Булгартабак, след като беше уволнена по-рано от тогавашния премиер Сергей Станишев като зам.-министър на икономиката. Десет години по-късно Корнелия Нинова диша във врата на ГЕРБ според социологическите проучвания.

Но такава беше ситуацията и преди последните парламентарни избори, след които ГЕРБ инкасира поредната си победа.

По ирония на съдбата от гласа на Нинова сега зависи, дали този, който я беше уволнил преди повече от десетилетие, ще бъде „уволнен” символично от евролистата на БСП.

И преди десет години и сега Ахмед Доган неизменно е споменаван като един от най-умелите политици в най-новата ни история. Преди десет години настоящият президент Румен Радев става заместник на настоящият депутат от ГЕРБ Константин Попов във ВВС. Преди десет години Валери Симеонов е общински съветник в Бургас и забележете, решава да напусне Атака. Волен Сидеров и преди десет години беше лидер на партията, която основа Атака. Красимир Каракачанов и преди десет години беше лидер на ВМРО, но тогава не успя да влезе в парламента в коалиция с „Ред, законност и справедливост” на Яне Янев.

За всеки, който вижда странни съвпадения – не смятайте, че в живота има случайни неща.

Със сигурност като чухте тази ретроспекция на някои им светна червена лампа, а на други синя. Същото се отнася и за хората които ни управляват. А за нас, управляваните, остава да си пожелаем да не сме като кучето на Павлов. Да ви припомня – кучето в този експеримент получава дажбата си храна след като светне една определена лампа. Аз пък ви пожелавам да не мислите само в паузите, между светването на лампите. Защото вие сте хората, които трябва да включвате и изключвате лампата. 

Мислете внимателно, защото изборите ще решат какви сте. 

Като кучето на Павлов, което чака дажба при светването на лампата или самия Павлов. Вие решавате какви ще бъдат хората в предизвикателството четири години напред. И когато решавате мислете коя лампа може да свети, а коя само премигва като неонова реклама на денонощен магазин.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари