Любо и Мария Илиева пеят за русенци на 6 май

0
Любо и Мария Илиева пеят за русенци на 6 май

Наближава празникът на град Русе - 6 май.

По този повод Община Русе ще започне отбелязването на празника още от вечерта на 5-ти май. Тогава в Голямата зала на Доходното здание, от 19.00 часа, ще започне тържествената церемония по връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“.

Непосредствено след церемонията, ще започне концерт на Биг Бенд Русе, с диригент Димчо Рубчев. Солисти ще бъдат Борис Петров, саксофон и Теодор Петков, пиано. Идеята на музикантите е да върнат публиката в златните години на русенския джаз, когато на местната сцена се изявяваха имена като Петър Петров-Парчето и Стайко Стайков.

На връх Гергьовден пък, в 9.00 часа сутринта, в църквата „Свети Георги“ русенският митрополит Наум ще отслужи празнична света литургия.

От 11.30 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се състои церемонията по повод Деня на храбростта и българската армия. Преди това обаче, от 11.00 часа, от площад „Хан Кубрат“ ще потегли шествие на запасните офицери, което ще приключи пред Паметника. То ще бъде предвождано от Духовия оркестър. В него ще се включат офицери от Унгария и от румънските градове Крайова и Гюргево. Гостите ще бъдат членове на подобни на българската военни организации, като с унгарската в 12.00 часа ще бъде подписано партньорско споразумение.

В 12.15 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде открита гостуващата изложба „Египетски йероглифи и единствената египетска мумия в България“ на Археологическия музей във Варна.

Празничната програма продължава в 17.00 часа в Художествената галерия на улица „Борисова“ №39. Там ще бъде открита съвместната изложба „Пресечна точка Варшава-Торун-Русе“ на местни художници и такива от полския град Торун, който е родното място на Николай Коперник и е побратимен с Русе.

Фолклорния танцов театър „Найден Киров“ пък ще изнесе празничен концерт-спектакъл в 18.00 часа в Голямата зала на Доходното здание. Спектакълът ще бъде под надслов „От Русчук до Русе“ и ще представлява своеобразна историческа разходка, чийто акцент ще бъде върху река Дунав и ролята й за развитието на нашия град.

Финалът на празненствата ще е концертът на Мария Илиева и Любо Киров на площада пред Общината. Той ще започне в 21.00 часа и ще приключи с празнична заря. При лошо време ще бъде преместен в Голямата зала на Доходното здание.

Входът за всички събития е свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари