Лятно време и вятър до 100 км/час

0
Температурите в петък и събота ще минат 30 °С
Температурите в петък и събота ще минат 30 °С

Температурите в петък и събота ще минат 30 °С

След хладното начало на седмицата и температури, доближаващи се до нормалните за октомври, ни предстои ново затопляне и дори фьон, съобщи Meteo Balkans.

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен. Възможни са материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-100 км. в час.

Очакваните температури утре (в петък и събота - 20-21.10.) ще се повишат и от есенни стойности тези дни ще "литнат" директно на летни. Очакваните максимални температури в петък и събота ще достигнат стойности до 25-28°С, но моделите прогнозират и стойности от над 30-33°С. Не бихме се изненадали и дори над Централна и Североизточна България температурите да минат 34°С. Тези температури ще са над 15-18 градуса по-високи от климатичната норма. След горещото време очакваме ново понижение и дори възможни гръмотевични бури в Южна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари