Лозан Панов окончателно е глобен за неподадена дублираща декларация

0
Председателят на Върховния касационен съд трябва да плати 1000 лева
Председателят на Върховния касационен съд трябва да плати 1000 лева Снимка: Велко Ангелов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е окончателно глобен с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация и пред Сметната палата, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Това е решил на втора инстанция Административният съд София-град (АССГ), като е потвърдил решението на съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС), пише lex.bg. Справка в системата на АССГ показва, че решението на районния съд е потвърдено, но съдебният акт още не е публикуван. Едва след това ще станат ясни и мотивите на съдебния състав.

В края на миналата година СРС осъди Панов, след като съдия Павлов прецени, че шефът на Върховния касационен съд е трябвало да подаде декларацията си и пред Сметната палата, защото се декларират различни обстоятелства. В решението на съда се казваше, че ако Панов го беше сторил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.

До санкцията се стигна, след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред ИВСС, а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според шефа Сметната палата Цветан Цветков е трябвало да я подаде и до Сметната палата, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова.

Делото стигна до АССГ в края на декември и беше разпределено на състав с председател и докладчик Георги Тафров и членове Милена Славейкова и Даниела Гунева. Те обаче се отведоха, тъй като Славейкова е била заместник-председател на съда, когато негов шеф беше Лозан Панов. След това делото беше разпределено на Добромир Андреев, Елица Райковска и Георги Бозуков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари