"Лоялната" училищна конкуренция в Русе

0

Да си призная честно, не можех да повярвам, че в 21-и век, в един достатъчно голям и модерен град като Русе, могат да се появят призраците и признаците на нелоялната конкуренция вече и сред учителската гилдия, пише вестник „Бряг”.

На електронната си поща получават ето това писмо:

Във връзка със заблуждаващата обществеността информация, че ПГДВА Русе е пред закриване и няма да съществува, изразяваме нашето възмущение за проведената нелоялна конкуренция в междуучилищната кампания по прием 2016/2017, като категорично заявяваме, че гимназията приема и записва ученици за предстоящата учебна година в следните специалности и форми на обучение: „Пространствен дизайн“ – дневна; „Тапицерство и декораторство“ – вечерна; „Мебелно производство“ – дневна и задочна; „Горско и ловно стопанство“ – дневна. Подкрепете ни, за да  е ясна реалната ситуация за родители и ученици, че най-старата професионална гимназия на територията на Русе съществува и продължава да подготвя  квалифицирани кадри в мебелната промишленост.” (по оригинала на писмото). 

Подписани са ръководството и колективът на училището.

Съвсем малко история и настояще за това, наистина най-старо и най-европейско русенско училище, отворило врати на 1 октомври 1895 г., когато със специална поръка на Цар Фердинанд в нашия град пристига чешкият майстор Йосиф Вондрак и създава първото столарско училище в България. Само ще спомена изключително високото признание на национално ниво - орден „Кирил и Методи” – първа степен за принос в просветното дело и две световни  награди „Гран при” и златен медал на изложенията в Лондон и гр. Бари, Италия. Останалото е динамика и настояще, и през последните няколко години „свирепа конкуренция” за всяка бройка/ученик по методиката на т.н. „делегирани бюджети”, в които парите следват питомците. Бившият министър на образованието Тодор Танев (преди Меглена Кунева) проведе  „хайка” за мъртви души, с печални резултати, които  разбиха  илюзията, че въпросната методология „парите вървят след ученика” е ефективна, защото просто тя е плацдарм (отворена каверна) за откровени шашми в ескалацията от незнаещи и немотивирани да се образоват професионално деца.

ПЪРВИ разговор по телефона с началника на регионалния инспекторат на МОН в Русе Димитър Райнов, от когото разбираме, че вече е провел среща с колектива на училището и е запознат със ситуацията. Тук правим допълнението, че през миналата учебна 2015/2016 г. в професионалната гимназия имаше „нулев прием”. Според Райнов, в условията на задълбочаващата се демографска криза и свиването на икономическите възможности на региона, както и наложената хегемония на езиковите училища, при сегашните обстоятелства на професионалните гимназии (бивши техникуми) ще им е все по-трудно и по-трудно.

През последните дни от канцеларията на професионалната гимназия са изтеглени документите на няколко деца, с обяснението от родителите, че ги местят, защото предстои закриване на училището.

Разбира се, че не можем да отправим персонално упрек към нито един педагогически колектив, който, образно казано, е „отмъкнал” с подобен зловреден слух бъдещи ученици от столарското школо. За да внесем нотка порядък и автентичен тон в противовес на слуховете-призраци, потърсихме директора Димитър Цанев.      

За този преживял не една и две реформи директор, с две висши образования (инженерно и икономическо), на прага на докторантура, истините за българското и в частност за професионалното образование в момента имат много лица, но пред лицето на лъжата и нелоялната конкуренция просто трябва да се каже: „Далеч съм от мисълта да уличавам директно когото и да е, че манипулира децата и най-вече родителите. В България от 15 професионални гимназии по дървообработване дотук оцеляха само 4-ри, между които и нашето училище. От тази есен преминаваме в друга сфера на стопанисване. Вече стопанин няма да бъде Министерството на земеделието, а Община Русе. Не си представям изобщо вариант, че най-старият и най-европейският град, с десетки първи неща в българската история и принос към модерния дух на България, може да позволи да се затворят вратите на това наистина най-старо и най-елитно професионално училище. Но в края на краищата, има икономическа логика и русенската общественост, родителите, включително и всички учители от нашия колектив, трябва да направим дори и невъзможното, за да го съхраним и да върнем златните години на просперитет. Не ми се иска да повярвам, че може да се сътворят зловредни слухове срещу нас, но те са факт и ме тревожат. Защото родителите няма как да си съчинят подобна теза. Това ни накара да напишем и отвореното писмо до медиите”, обобщи ситуацията Димитър Цанев.

Колкото до бъдещето на всеки ученик, преминал през курса на обучение в професионалната гимназия, ще уточним, че в региона има 180 регистрирани дървообработващи фирми. В момента 20 ученици са на производствена практика, а 4 абитуриенти вече са назначени с постоянни трудови договори във водеща фирма.  С гимназията работят известни фирми, а съдружието между училището и бизнеса има реални резултати. Бъдещите майстори на дървото са неизменно първи в традиционната Национална панорама на професионалното образование в Пловдив. Останалото е нещо, което няма цвят и мирис, няма лице, но работи безотказно пакостливо чрез безжичния телефон на мълвата.

Опитахме се да кажем малка част от истината. А иначе ще завърша с думите на един славен римлянин Марк Тулий Цицерон: „На лъжеца не вярваме дори тогава, когато говори истината". Затова нека да не се лъжем, образованието ни се намира в огромен срив, а епизодът с ПГДВА „Йосиф Вондрак” е повод за сериозен размисъл. Но какво от това, ако на лъжата краката се окажат…дълги".

Пламен КАЛИНОВ

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари