Ловецът Местан, който се уцели в капачката сам

0

Падението на сина на Пехливан Ахмед от село Островица

Hай-обсъжданият през последните 10-ина дни човек в държавата е безспорно вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан. Изглеждаше и звучеше непоклатимо в продължение на почти 3 години, откакто пое председателството на движението, допреди дни, когато бе изключен с аргумента национална измяна, пише 24 часа.

Как се стигна до шеметната кариера на момчето от кирковското село Островица?

Бащата на Местан е известен в района като Пехливан Ахмед

Той е тренирал местните младежи и им е показвал различни хватки. На почит в Островица, както и на много места в Източните Родопи, са и народните борби.

След завършване на основното училище в родното си село Местан продължава образованието си в гимназията на Момчилград. По това време проличава и склонността му към литературата. Неговите писмени работи били давани за пример и четени във всички останали класове в училището.

Местан омайвал момичетата с поезия и имал голям успех сред тях.

Връстниците му от кирковското село Островица казват, че са имали щастието в основното училище на селото да им преподават интелигентни учители от вътрешността на страната. Благодарение на тях местните ученици говорят перфектен български език. Най-силно е било влиянието на семейство Няголови, които са били интернирани в Островица от София.

След завършването на гимназията решава да кандидатства с литература в университета във Велико Търново. Приемат го, но преди това влиза в казармата. През 2007 година Комисията по досиетата обяви Местан като сътрудник.

на III управление на ДС от 1979 до 1981 г. с псевдонима Павел. Вербуван е, докато служи в Строителни войски.

Както с мнозина други сътрудници на ДС кариерата на Местан стартира след демократичните промени през 1989 година в Съюза на демократичните сили. Той е един от основателите на опозиционната сила в Момчилград.

“Събрахме се единомишленици, без да правим разлика между етнос и религия. За нас беше важна идеята за демократизация на България”, спомня си друг от основателите на СДС в района Иван Муцевски.

На първите демократични избори през 1990 година Лютви Местан е и кандидат за депутат във Великото народно събрание. В СДС Местан остава до средата на 90-те години на миналия век, когато започва кариерата му в ДПС.

Тласък да смени партията му дава тъстът Хасан Али

- депутат от ДПС в началото на 90-те години. За Местан вторият брак - с красивата Ширин, дава и тласък на политическата кариера. Запознават се като учители в Момчилград - тя по руски, той - по български език.

И за двамата това е втори брак. Ширин стои встрани от работата на съпруга си. Влезе в светлината на прожекторите два пъти - като оглави Агенцията за закрила на детето и като участничка в благотворителното шоу “Байландо”.

Твърди се, че баща ѝ Хасан Али се отказва от депутатското си място, за да може на негово място да влезе зет му - амбициозният Лютви. Хасан Али по онова време е влиятелен народен представител и влиятелен бивш председател на ТКЗС в Кърджали.

В кабинета на Софиянски Хасан Али е заместник-министър на земеделието. Най-после през 1997 година Местан влиза като депутат от движението в 38-ото НС.

Ловът е хобито на Местан. Той членува в ловна дружинка “Нановица”, Момчилградско. За последно беше на лов в района на 5 декември.

При гонката тогавашният партиен лидер успя да отстреля за около час 3 вълка - едър мъжкар, женска и млад екземпляр на около 2 години. Няколко дни след успешния лов от ловната дружинка разпространиха снимки на политика с убитите от него хищници с твърдението, че не се помни такава слука в Източните Родопи.

Председателят на дружинката Танер Идриз дори сравни рекорда на Местан с този на Стефка Костадинова.

Лидерът на ДПС се е казвал Владимир Ясенов Зидаров след т.нар. възродителен процес, сочат архивите. Поетичното българско име измисля “кръстникът от Ловеч” Владимир Кочев. Първото, както се полага - като своето, а презимето и фамилията - на двама поети c различен натюрел.

Единият е символистът Христо Ясенов, а другият - авторът на 39 книги за деца Николай Зидаров. “Живеехме в таванска стаичка на улица “Никола Габровски” - четири момчета, все българска филология, но обичахме и музиката, рока”, спомня си Кочев.

Оттогава останали добри приятели. Всеки път Лютви му гостувал вкъщи, когато се отбивал в Ловеч - сам или семейно.

Кочев пък помни посещението си в Островица:

“Там, почти на границата в Родопите, е друга България - тази, обрисуваната от Хайтов. Вървяхме сякаш по небето, гонехме било след било, преминахме по въжен мост над дълбоко дере. Цяло село се бе събрало да ни посрещне.”

Местан бил единственият семеен в студентската компания.

Поетично превеждал името на първата си съпруга Нурсен като “Чаровна си ти” или “Озарена от светлина”. Рецитирал с часове българските класици. От нея е дъщерята Елиз и синът Денис. Бившата съпруга Нурсен се изселва в Турция заедно с малката дъщеря още през 1992 г.

Местан почти не поддържа връзки с бившето си семейство  допреди 3-4 години, когато се сближават отново. Бъдещият му зет Гьоксел Абанджъ започва мащабен бизнес, за който се смята, че е бил подпомогнат от връзките на бъдещия му тъст.

Пищните сватби, които направи на дъщеря си Елиз, също били зле приети от ДПС.

Първата сватба била в луксозно заведение край Момчилград и с всички салтанати - булката с европейска рокля, булката с турски национален костюм, фойерверки, смокинги, папийонки, лъскави жилетки, диамантени накити, хризантеми в бутониерата и заря.

Гостите в комплекс “Маказа” са над 600.

Тази сватба бе последвана от още една в Истанбул, пак за около 600 души, и сватбено пътешествие на младите на Малдивските острови в самостоятелен хотел остров. В курорта Охувели една нощувка струва 700 евро.

След влизането си в голямата политика преди 18 години Местан измина пътя от блестящ оратор до човека, на когото лично Доган повери лидерството на партията.

Естетски подреден, винаги нагласен и с лъснати обувки - такъв беше, когато го избраха за председател на ДПС преди 3 г.

Роди много крилати фрази, като тази: “Всички са се пекли, ама само един изгоря”.

Каза го от трибуната по повод уволнението на Трайчо Трайков след визитата в Катар. Без да подозира, че в един не много далечен ден ще изгори и той.

Той беше безупречен, но до едно време.

Но най-вече фактът, че през последната година от лидерството си е управлявал партията еднолично и е направил недопустим плонж пред властите в Турция, твърдят от ДПС. Неслучайно Местан бе изключен с пълно единодушие от Централния съвет на партията. Обвиняват го в най-тежкото - национално предателство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари