Ловът на трюфели в България е без регулация

1
По изследване на професор икономист от Русе, България в последните години е главният износител на Балканите на диворастящ трюфел
По изследване на професор икономист от Русе, България в последните години е главният износител на Балканите на диворастящ трюфел

"Ловът на трюфели се практикува близо 10 години в България, но без регулация. В същото време, по изследване на професор икономист от Русе, България в последните години е главният износител на Балканите на диворастящ трюфел".

Това каза пред БНР Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България. Той е участник в работна група, създадена в Изпълнителната агенция по горите, която обсъжда проектозакон за трюфелите.

В предаването "Преди всички" Сидеров обясни, че всеки, който реши, може да стане търсач на трюфели:

"Без да е запознат с видове трюфели и как се добиват по начин, така че да се защитят находищата".

Позволителни се издават от 10-ина горски и ловни стопанства за цяла България, уточни той и добави:

"Въпреки че има министерска заповед, която казва, че на физически лица позволителното за година струва 36 лева, в Балчик (Държавно ловно стопанство-Балчик) са отдържали такса от 360 лева". Сидеров уточни, че от Националната федерация на ловците на трюфели са подали сигнал в Министерството на земеделието за това нарушение на заповедта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари