Ливан остана без електричество

0
Причината е забавени доставки на мазут от ОАЕ
Причината е забавени доставки на мазут от ОАЕ Снимка: БГНЕС / архив

Причината е забавени доставки на мазут от ОАЕ

Ливан се сблъска с огромни прекъсвания на електрозахранването в събота поради спирането на работата на две от най-големите електроцентрали в страната поради недостиг на гориво, съобщава ТАСС, цитирана от Фокус.

Представител на държавната електрическа компания заяви пред местни медии, че топлоелектрическата централа в Дейр Амар на север и топлоелектрическата централа в Захрани в южната част на страната са спрели да работят поради забавяне на доставките на мазут от Обединените арабски Емирства.

Ливанското правителство предварително е отпуснало средства за спешна покупка на гориво. Прекъсванията на електрозахранването могат да продължат две седмици.

Поради проблеми с доставката на мазут държавната електрическа компания намали доставките на електроенергия за населението до два до четири часа през летния период, през останалото време светлината се доставя в къщите и институциите на гражданите от електрически генератори, собственост от частни фирми.

Кризисната ситуация се влоши след решението на Централната банка на Ливан от 12 август да отмени държавните субсидии за горива и смазочни материали (ГСН) поради намаляването на валутните резерви, което предизвика вълна от улични протести и дълги опашки на бензиностанциите .

На 22 септември Министерството на енергетиката и водните ресурси на Ливан обяви покачване на цените на горивата и смазочните материали с 15%, по-рано през август покачването на цените на бензина и мазута беше 66%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари