Липсват данни колко и в какво състояние са бомбоубежищата в България

0
Най-много укрития в страната ни са построени след Втората световна война. Голяма част от тях обаче към днешна дата се оказват негодни за защита при извънредна ситуация
Най-много укрития в страната ни са построени след Втората световна война. Голяма част от тях обаче към днешна дата се оказват негодни за защита при извънредна ситуация Видео: NOVA

Задача на МВР е да стопанисва скривалищата

Липсват данни колко и в какво състояние са бомбоубежищата у нас. Това твърдят експерти по сигурност пред NOVA. Най-много укрития в страната ни са построени след Втората световна война. Голяма част от тях обаче към днешна дата се оказват негодни за защита при извънредна ситуация. За часове метрото в Киев се превърна в убежище за стотици хиляди хора.

При екстремна ситуация станциите на софийското метро могат да поберат над 400 хиляди души. А ако бъдат отворени и тунелите - капацитетът вече става близо 900 хиляди души.

„Всички метростанции на метрото в София са проектирани и изчислени да могат да поемат и ударна вълна от бомба, т.е. те са и бомбоубежища”, твърди инж. Стоян Братоев.

Предвидени са и условия за дълъг престой. „На всяка станция има служебни тоалетни, които в този режим могат да се използват, има питейна вода, има вентилация. Ако се наложи да спре токът, има батерии, които могат да поддържат аварийно осветление”, посочва изпълнителният директор на „Метрополитен”.

По-старите блокове в страната също са пригодени да служат като временни бомбоубежища. Всички жилищни сгради, строени у нас по време на Студената война е трябвало да разполагат със задължителни укрития, които да могат да предпазят жителите от оръжия за масово поразяване - както от ударната вълна, така и от последвалата радиация. Голяма част от тези укрития обаче към днешна дата не функционират, казва експертът по сигурност Йордан Божилов. „Проблем е поддръжката на подобни съоръжения. Както виждате тук в този блок има изградено укритие, но от години не е проверявано, предполагам на повечето места е така”.

В тази сграда в Бургас също има подобно скривалище, което обаче периодично се проверява, твърдят от областната управа. „ В сравнително добро техническо състояние са. Има подсигурени тоалетни, има осветление, има пейки за хората, така че при нужда може да бъде използвано”, категоричен е Тодор Иванов, зам.-областен управител на Бургас.

Според експерти тези укрития дават най-ниска степен на защита. При убежища от най-висок клас стените трябва да са от железобетон и с дебелина няколко метра. Такива места са единици. „Най-често са предназначени за въоръжените сили и държавното ръководство, за да може то да функционира при една кризисна ситуация, така че местонахождението им е секретно”, заяви Йордан Божилов.

Последната проверка на скривалищата у нас е направена през 2018-та. Задачата да ги стопанисва е на МВР. От ведомството обаче не получихме отговор в какво състояние се намират обектите днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Олеле замириса яко
    Замириса яко по София.Леле мале.Варяги приехали....к нам.Кафяво тече яко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари