Липса на кворум провали комисията за закриване на спецправосъдието

0
На заседанието на комисията не дойдоха депутатите от ГЕРБ и ДПС и почти всички от БСП
На заседанието на комисията не дойдоха депутатите от ГЕРБ и ДПС и почти всички от БСП Снимка: БГНЕС

На заседанието на комисията не дойдоха депутатите от ГЕРБ и ДПС и почти всички от БСП

Липса на кворум провали заседанието на комисията по конституционни и правни въпроси, на което трябваше да бъде гласуван на първо четене законопроектът, с който се предлага закриване на специализираните съд и прокуратура. Промените в Закона за съдебната власт бяха внесени от депутати от „Демократична България“, начело със съпредседателят ѝ Христо Иванов, пише Lex.bg.

На заседанието на комисията днес обаче не дойдоха депутатите от ГЕРБ и ДПС и почти всички от БСП. Така в залата присъстваха общо 11, a трябва да са 23. Това накара председателя Андрей Михайлов да обяви, че няма как заседанието да бъде открито. Не беше възприето предложението на Атанас Славов за отлагане на заседанието с един час. Той обясни, че част от депутатите са заявили, че тогава ще могат да участват в него.

В парламента заради решаването на съдбата на специализираното правосъдие дойде лично главният прокурор Иван Гешев. Преди несъстоялото се заседание на комисията той коментира: „Спецпрокуратурата и спецсъдът постигнаха много неща и колегите, които работят там могат да са щастливи от работата. Закриването им ще доведат до една юридическа катастрофа и правен хаос“.

Гешев прогнозира, че закриването на специализираните съд и прокуратура ще доведе до бум на престъпността и ще затрудни работата на Европейската прокуратура.

„Единствените печеливши от тази стъпка ще са мафията и организираната престъпност“, каза главният прокурор. И допълни: „Това ще доведе до пълна юридическа катастрофа. И не става въпрос само за специализираните звена, изменят се и други текстове, връщаме се към комунистическата прокуратура. Това е законодателство, което е правено на коляно“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари