Лиляна Павлова с важни новини за новото министерство

0
Приет е Устройствен правилник на Министерството за българското председателство на ЕС
Приет е Устройствен правилник на Министерството за българското председателство на ЕС Видео: ПИК

Приет е Устройствен правилник на Министерството за българското председателство на ЕС, в него ще работят 70 души.

Това съобщи министър Лиляна Павлова на пресконференция в парламента. Тя уточни, че ще има и двама заместници, като единият ще отговаря за сигурността, а вторият  ще представлява България в Европейския парламент и ще участва в заседанията на комисиите в него. Що се отнася до това докога ще работи това министерство, Павлова посочи като дата 1 януари 2019 година, след което правителството ще реши какво да прави, предаде ПИК.

 „Имах среща с  шефа на Генералния секретариат на Съвета на ЕС Джепе Транхолм-Микелсън. Всеки министър от нашето правителство ще премине обучение, за да може да се включи в работата ни”, каза Павлова.

Тя съобщи, че с колегите си от Естония и Австрия ще имат среща за тристранното председателство, което започва на 1 юли. „Ще разискваме икономическото развитие, сигурността на границите на ЕС и визията за Западните Балкани, което се поставя като тема от България”, уточни министърът.

Павлова посочи още, че ще се коментират и конкурентноспособността, кохезионната политика оттук нататък, както и културата като част от общоевропейското наследство.

 „На 23 юни тримата премиери - на България, Естония и Австрия ще подпишат изработеното общо споразумение, с което ще се установят приоритетите ни за председателството”, посочи още тя.

По подготовката на НДК за приемане на гостите вече се работи, по първата проведена процедура има 4 оферти за системата за превод и озвучаване на НДК, съобщи министърът. Предстоят да се обявят обществени поръчки за кетъринг и превоз на гостите.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари