Лиляна Павлова: Никой не може да ви вземе апартамента по никакъв повод

0
Лиляна Павлова
Лиляна Павлова

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова направи необходимото да разсее тревогите на русенци, свързани с някои неясноти относно бъдещото безплатно саниране на сгради.

Вчера тя се срещна с граждани в пленарна зала на администрацията, за да разясни основните моменти в държавната програма и да отговори на въпросите на гражданите, пише днес вестник "Бряг".

Две са регистрираните вече сдружения в Русе, предстои и още две да са готови и да кандидатстват за държавната помощ за енергийно обновяване на блоковете си. След като бъдат сключени договорите с Общината, ще се отпуснат и парите от Българската банка за развитие. Всички стъпки са разписани и оповестени, но един от най-тревожните въпроси за хората е защо се регистрира сдружение на собствениците и не може ли някой да злоупотреби с него.

"С този въпрос се спекулира политически. Регистрира се сдружение, защото говорим за държавна помощ, трябва да има лице-получател на тази помощ, тъй като сградата има повече от един собственик", каза пред хората Лиляна Павлова. Тя успокои, че сдружението е с нестопанска цел, председателят няма правомощия нито да извършва търговска дейност, нито да управлява и да се разпорежда с частните имоти, камо ли да вземе на някого апартамента.

"Никой не може да ви вземе апартамента по никакъв повод, сдружението, което се регистрира за целите на програмата е по закона за управление на етажната собственост, чл. 25, ал. 1. Регистрира се целево и има единствено правомощия да кандидатства и да получи държавното финансиране", обясни още регионалният министър, като подчерта, че частната собственост по конституция е неприкосновена. Освен този парлив за гражданите въпрос, стана ясно още, че програмата поема конструктивното обследване на сградата, ремонтите по канализация и покрив, ако има нужда, подмяната на дограма и топлоизолация. Важно уточнение, което направи министър Павлова бе, че ако скоро е сменена дограмата, няма да се пипа. Освен това ако дадено жилище в блока е санирано отвън, ще се проследи доколко е ефективна топлоизолацията и също може да остане. За всяка сграда има не само замерване и проект, но и контрол на изпълнение на строителните работи. Ако е предписано от обследването, се подменят и системите за отопление, охлаждане и вентилация, това са вертикалните инсталации, поясни още министър Павлова.

На срещата с гражданите стана ясно, че от догодина ще излезе европрограма за енергийна ефективност, подобна на националната, пише още "Бряг".

Само, че тогава собствениците на жилища ще трябва да предвидят за 25 процента от стойността на строителството собствени пари. Разлика ще има в изискванията, ще могат да участват сгради, които не са строени по индустриален способ и имат по-малко от 36 апартамента. В Русе има 12 сгради, които са одобрени по предишното европейско финансиране, днес те ще получат уведомления за продължаване на проекта си, обяви Лиляна Павлова. И тъй като при тях са се изисквали също 25 процента собствено участие, Министерски съвет е решил това условие да отпадне и да се финансират на 100 процента от държавата, така че да са равнопоставени условията с националната програма.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари