Лили Иванова ще взема 700 лева пенсия

0
Още през 2008-а Лили Иванова се оплака, че месечно получава едва 70 лева
Още през 2008-а Лили Иванова се оплака, че месечно получава едва 70 лева

700 вместо 115 лева и 80 стотинки пенсия ще взема грандамата на родната естрада Лили Иванова, след като кабинетът даде ход на предложението творци и спортисти да получават персонални парични премии за заслуги. Идеята възникна още през 2010 година покрай изгубените архивни данни за стажа и доходите на десетки български музиканти, които не могат да се пенсионират, и ще бъде реализирана с наредба до края на седмицата.

Председателката на Комисията за култура и медии в парламента Полина Карастоянова ще внесе проекта за одобрение в сряда на заседанието на Министерския съвет.

Премиите ще бъдат разпределени в три категории. Първата ще бъде във вид на пожизнена пенсия до 700 лв. месечно. Сумата за втората категория не е уточнена, но премията ще се отпуска за период до 1 година. Третата ще бъде давана еднократно в размер до 5000 лв.

Карастоянова съобщи, че след гласуването на персоналните парични премии от правителството двете министерства - на културата и на спорта, трябва да разработят подробно критериите за подбор на кандидатите за пенсиите. Чак тогава промяната ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание.
Идеята от 2010 г. бе разработена и тогава се говореше, че премията ще бъде присъдена на 150 творци начело с Лили Иванова, Борис Гуджунов, Васил Найденов, Стефка Берова, Боян Радев, Борис Георгиев - Моката, Борислав Грънчаров и много звезди от концертната и спортната зала.

Още през 2008-а Лили Иванова се оплака, че месечно получава едва 70 лева, макар зад гърба си да има хиляди отработени дни и вкарани в държавата милиони от концертна дейност. „35 години по комунистическо време пълнех държавната хазна с приходи от концерти. На ден съм имала по 7-8 ангажимента, работех като луда срещу мизерна месечна заплата от 230 лева. След това се оправдаха, че архивът на „Концертна дирекция" бил затрит. Ама когато можеха - лапаха, нали?", разгневи се Иванова.

След реформи в пенсионната система през 2009 г. последва увеличение на пенсиите, което засегна и самата Лили. От 70 лева месечното й държавно възнаграждение стана 96 лева и 47 стотинки. От 2011 г. обаче парите на Иванова са увеличени още веднъж - „за специални заслуги", като крайната сума, която й се полага в момента, е малко над 200 лева - 115,80 основна сума и добавка за военен чин - полковник от медицинския контингент на БА. Изпълнителката на „Ветрове" обаче не крие, че за нейно щастие, никога през годините не е разчитала на пенсията си да й оправи по какъвто и да е начин финансовото положение.
През 2012 г. вече бе изработен законопроект, който предвиждаше връчване на държавна парична награда за хора с особени заслуги при борба с бедствия и аварии, опазване на околната среда, укрепване и развитие на гражданското общество, за хора с изключителни постижения и цялостен принос в различни области на културата, науката, образованието, отбраната и спорта.

Дянков отряза примата, дължала 500 хил. на НАП

Още през 2011 година, при предишния си мандат начело на Министерството на културата, Вежди Рашидов предложи Лили Иванова да получи пенсия за специални заслуги, тъй като взема едва 5-6 лева над социалната помощ за старост от 100,89 лева. Тогава обаче проектът бе отрязан от министъра на финансите Симеон Дянков. Той се аргументира с факта, че Лили дължи огромна сума на Националната агенция за приходите.
По това време изтече информация, че примата от Кубрат, Васил Найденов и Азис дължат общо около 1 млн. лв. на приходната администрация. Половината от сумата е дългът на певицата.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари