Лихвар от Русе заплашил племенницата си с убийство

0
Русенският съд гледа делото на 81-годишния Димитър за банкови измами и заплахи
Русенският съд гледа делото на 81-годишния Димитър за банкови измами и заплахи

81-годишен мъж от Русе, раздавал заеми на роднини срещу лихви, заплашвал и племенницата си с убийство.

Димитър Д. отговаря пред Русенския Окръжен съд, че между 26 ноември 2004 г. и 7 март 2014 г. ,без да има лиценз е правил банкови сделки, твърди дългият 25 страници обвинителен акт. Той давал пари под формата на заеми в българска и чужда валута на физически и юридически лица, като начислявал лихва. На мъж от Пловдив, възрастният лихвар дал заем от 27 600 лв. срещу 1,5% лихва, като парите били обезпечени с ипотека на магазин. Според прокуратурата, от този заем Димитър получил доход от лихвата от 9 784 лв, информира 24 часа.

Между 2006 и 2011 година той дал на юридическо лице заем от 26 000 лева, срещу 1,5% месечна лихва. Така получил близо 6000 лева доход от свой роднина, който тогава ръководил въпросното предприятие. На сина на своята племнница Димитър дал заем от 10 460 лв. с 1,2% лихва. Така получил чисти 1838 лв., е описано в обвинението. На сина си дал заем от общо 23 500 лева срещу 2% месечна лихва.

От тази сделка възрастният мъж се сдобил с малко над 7000 лева. На племенницата си Мария дал заем от 17 000 щатски долара срещу 1,8% лихва на месец, обезпечен с възбрана на недвижими имоти и погасен с връщане на пари и публична продажба от съдебен изпълнител. От тази сделка Димитър получил като доход от начислена лихва 21 293 лв. Междувременно лихварят заплашил жената с убийство.

За да се издължи, след като била осъдена да върне голямата сума на Димитър, имоти на Мария били продадени от съдия изпълнител. Тя твърди, че продала още къща, кола и дори взела назаем, за да му се издължи. Според държавното обвинение с действията си подсъдимият е причинил значителни имуществени вреди от надплатени суми и публична продажба на недвижимо имущество. Така 81-годишният получил "значителни неправомерни доходи" - близо 46 000 лева, гласи обвинението. Заради неявяване на свидетели, делото бе отложено за 12 октомври.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари