Делото за мъчителното убийство на русенски лихвар отново в съда

0
Явор Николов беше убит по особенно жесток начин
Явор Николов беше убит по особенно жесток начин Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура – Русе е внесла обвинителен акт против П.М. (роден 1969 г.) и Н.Л. (роден 1977 г.), обвинени в извършване на убийство.

Повдигнатото на двамата подсъдими обвинение е за това, че на 25.06.2012 г. в землището на с. Николово, обл. Русе в съизвършителство умишлено умъртвили Я.Н. от гр. Русе, като убийството е извършено с користна цел, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Въз основа на внесения обвинителен акт било образувано НОХД № 629/2013 г. по описа на Окръжен съдРусе, приключило с осъдителна присъда, с която подсъдимите били признати за виновни и осъдени, като на П.М съдът наложил наказание „доживотен затвор“, а на Н.Л. – двадесет години „лишаване от свобода“. Така постановената присъда била протестирана и обжалвана. С решение по ВНОХД № 191/2015 г. Апелативен съд – Варна отменил първоинстанционната присъда и върнал делото за ново разглеждане от друг състав, с оглед на което е образувано настоящото НОХД № 524/2015 г. по описа на РОС.

Припомняме, че още през март 2014 г. Русенският Окръжният съд даде доживотна присъда за Миланов и 20 години затвор за Ламбаджиев, която те обжалваха. Великотърновският апелативен съд измени присъдата на Ламбаджиев, като наложи и на него доживотен затвор с мотив, че именно той е инициатор на престъплението. През май 2015 г. Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, който пък го върна за повторно разглеждане в Окръжния съд в Русе заради процесуални нарушения.

Във фаталния ден Явор, който имал магазин за бижута в Русе, бил подлъган от двамата мъже с мнима оферта за три килограма сребро на добра цена, като смятали, че той ще носи пари за заплащането му. Целта била да бъде ограбен. При срещата в горичката станало ясно, че Николов няма сумата в себе си, и в гнева си го убили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари