Лидерът на контрапротеста: Хората, които викат "Мутри вън", са реално мутрите в България

1
Корупция ли? Вероятно има, в коя държава няма, заяви Стъки
Корупция ли? Вероятно има, в коя държава няма, заяви Стъки Видео: Дневник

Последната седмица на август, София, вечер, около 20 ч, пред румънското посолство се събират граждани, които заявяват, че пазят кръстовището от протестиращите. Така е всяка вечер след случката с жената с колата и децата (на 17 август).

Тогава след като стана ясно, че на бул. "Ситняково" има организиран протест срещу блокадите, участниците в шествията за оставката на правителството и главния прокурор се отказаха да стигат до това място и да го блокират за няколко часа, за да избегнат напрежение. От тогава там вечер стига контрапротестът.

ММА борец начело на протеста срещу протестиращите

Той за разлика от другия (който са пази да определи лидери, а има различни организатори) има и лидер, когото са избрали преди няколко дни на учредително събрание според разкази на участници. Това е Станислав Недков-Стъки (вижте във видеото - разговор с него). Той е по-известен като президент на спортната федерация по ММА (смесени бойни изкуства, от 2014г.) и притежава фирми, в които по думите му "много хора си изкарват прехраната си" без да дава подробности. Досегашният досег на Недков с политиката е съпругата му Юлиана Дончева (двамата сключват брак през 2010г.) - тя е бивш депутат (2001-2005г.) от НДСВ, а след това е сред отцепилата се от партията във формация "Новото време". Дончева е нейн зам.председател и през 2011г. е нейн кандитат за кмет във Велико Търново.

Според хронологията, Недков реагира с гневен пост срещу блокадите в личния си профил във Фейсбук (той има и фен страница) на 21 август, в който призовава "държавата да вземе мерки до няколко дни и да озапти тия диваци! В противен случай аз ще организирам движение, което да върне реда в столицата ни и да осигури спокойствието на българските граждани!". Преди това той има публикации за случката на Ситняково и за протестите, от които се разбира, че не подкрепя оставка на Борисов (но смята, че управлението има нужда от промяна и извън него трябва да бъдат представителите на коалиционния партньор - патриотите), не подкрепя и протеста, заради негови организатори и хора свързани с демонстрациите ("умните и красивите", "соросоидите", привържениците на Истанбулската конвенция). Позициите му за протестите се редуват между статуси за църковни празници. Недков също отбелязва, че се е "зарекъл с политика да не се занимавам, ако евентуално не ме принудят да го направя!".

Две седмици по-късно той вече е представян като лидер на контрапротеста и се обявява срещу блокадите, хвърлянето на храна (част от акциите на протеста срещу институциите), срещу поругаването на герба и знамето. Недков и сега отрича, че това ще прерасне в политически проект. Всяка вечер контрапротестът се събира и на НДК, където събира подписи срещу блокадите. Вече имаха акция и пред Съдебната палата.

Съседите от "Ситняково"

"Дневник" се срещна с Недков и контрапротестиращи вечерта на 27 август пред румънското посолство (вижте основната част от разговора във видеото).

"Ние не се борим, а искаме свободна и чиста София", казва Лъчезар Русинов, Представя се като един от мълчаливото мнозинство на негласуващите в България. Стои близко до лидера Недков и понякога свойски го прекъсва, докато той говори. "Ние сме ония, които са извън класацията - хората, които не гласуват, които са отвратени от системата", казва той. На въпрос дали няма да гласува и на следващите избори отговаря, че още не е решил, ще се запознае с програмите и какви хора стоят зад тях.

Около 70-годишен е, живее близо до "спорното" кръстовище и заявява, че е решен да отстоява спокойствието в квартала. "Не ме интересува какво правят в центъра. Интересува ме тук да ми е спокойно. Не искам вувузели под прозорците ми и крясъци от мегафони и да плашат внуците ми. Затова съм тук и ако дойдат ще окажа съпротива", предупреждава Русинов.

След инцидента с жената, която опита с колата си да премине през протестиращите, кръстовището пред румънското посолство не е цел на протестиращите. Въпреки това "контрапротестът" вечер е тук и хората, които идват се познават и разговарят по между си. Около двайсетина души са се събрали към 20.30 ч, повечето са в зряла възраст, но има и няколко тийнейджъри. Казват, че другите им съмишленици по това време още са на пилоните пред НДК, но щели да дойдат по-късно.

Ще бъде ли политически проект или не

Недков обясни пред "Дневник", че тяхното сдружение, което вероятно ще се казва "Свободна София" (сред обсъжданите имена е било и "Противоотрова" като противопоставяне на "Отровното трио"), няма политически цели и няма да участва в изборите. Малко по-късно пристига възрастен мъж със защитен шлем срещу коронавируса. Той бързо се приобщи към разговора и пред Недков обяви, че от сдружението може да се развие "политически проект, който да участва в изборите". Настъпва леко объркване, но явно и контрапротестът обединява хора с различни виждания за бъдещето.

По темата корупция всички се оказват обаче на едно мнение - да, има я, но къде ли я няма. "Най-голямата корупция е в Япония пък нищо не им пречи. Има си прокурори, да се занимават с корупцията", твърди Русинов. И другите наоколо кимат в съгласие - навсякъде има корупция, във всички държави, като неизбежно зло е.

Контрапротестиращите смятат, че нарочно се демонизира Делян Пеевски. Мъжът с шлема заявява, че още никъде не го бил виждал да върши нещо: "Пеевски е един призрак, с който ни плашите".

Лидерът на контрапротеста Недков потвърждава, като отбелязва, че ролята на Пеевски в медиите вече не била чак толкова сериозна. "Като гледам как се отразяват протестите", отбелязва той в смисъл, че реално нямало игнориране на темата.

Голяма част от позициите съвпадат с едни или други тези на правителството и проправителствените медии.

Глас за Христо Иванов, ако...

Русинов връща темата за предизборните програми и посочва унизително ниските пенсии на възрастните хора. "Трябват програми, които да подпомагат бизнеса, за да има приходи в държавата и да има пари за пенсии", обяснява той. По тази тема със сигурност би намерил доста съмишленици и на Орлов мост.

И за Христо Иванов казват, че биха гласували, но да няма в неговата програма нова конституция с вкарване на джендърство вътре. И гей бракове и осиновяване на деца от гей двойки, изрежда Недков. Това показва, че опорните точки явно работят, защото нито Иванов, нито "Демократична България" са заемали подобна позиция, както и че внушенията срещу Истанбулската конвенция и какви са целите ѝ - все още се помнят и използват.

"Ако няма тия неща, може и за него да гласуваме", подчертава той. Всички пред посолството се съгласяват с одобрителни възгласи, освен полицаите, които стоят безучастно, облегнати на оградата на посолството. Те охраняват контрапротеста, макар да няма никой от противниковия лагер на Орлов мост.

Този протест е законен, уведомили сме Столичната община и МВР и имаме разрешение за провеждането му, за разлика от другите", сочи към Орлов мост Недков. От там за поредна вечер никой не се задава да блокира кръстовището.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари