Личните лекари вече няма да оповестяват мобилните си телефони

1
Пациентите няма да могат да ги търсят по всяко време
Пациентите няма да могат да ги търсят по всяко време

Пациентите няма да могат да ги търсят по всяко време

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време, предава БНТ. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив:

"Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне."

За щастие на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

"Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади, въпреки това. По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал."

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен тел на който пациентите да го търсят по всяко време. Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга структура медицинска която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За големите градове това ще е лесно осъществимо - в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режимът на заместване при отсъствие на личния лекар.

"Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализирана помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари