Левон Хампарцумян: Референдумът за еврото цели да се хареса на интелектуално най-изостаналите

1
Ако бяхме част от Шенген и Еврозоната, стоките щяха да са далеч по-евтини, заяви банкерът
Ако бяхме част от Шенген и Еврозоната, стоките щяха да са далеч по-евтини, заяви банкерът Видео: Euronews Bulgaria

Част от външните фактори, които обуславят инфлацията, вече се нормализират, заяви банкерът

Ние получаваме това, което сме изработили през годините. Без системни усилия няма как да постигнем успех. Успехът не е случайност, а плод на дългогодишни устойчиви усилия в дадена посока. Оптимист съм за бъдещето, но това трябва да се разбере от критичната маса хора.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян. По неговите думи част от външните фактори, които обуславят инфлацията, вече се нормализират.

"По-високите цени също водят до по-ниско потребление, така че търговците, които са прекалили с вдигането на цените, също ще се почешат по главата и замислят."

Лихвите по кредитите се вдигат у нас, но не заради фалита на банките по света, а защото навсякъде по света основните лихвeни проценти на централните банки се вдигат, посочи Хампарцумян. Той очаква обаче това повишаване да бъде плавно.

Аз мисля, че трябва да излезем и да гласуваме, за да има правителство. Ако седим вкъщи и чакаме някой да свърши работата вместо нас – няма да я свърши или ще я свърши по такъв начин, че ние няма да сме доволни. Сега е шансът да покажем гражданско отношение и да гласуваме“, коментира още банкерът.

По думите му политическата нестабилност у нас създава несигурност. Според Хампарцумян всякакви опити за администриране на цени в една модерна, отворена, макар и бедна икономика като нашата, са обречени на неуспех, но уточни, че „очевидно контролните органи не си вършат работата“.

Банкерът коментира и подписката за референдум за еврото, организирана от една от политическите сили у нас.

"Аз мисля, че този референдум е противозаконен, защото ние сме приели ангажимент да влизаме в Еврозоната. Този референдум е начин за една от партиите да събере популярност сред интелектуално най-изостаналата част от населението, за съжаление."

Според банкера обикновено цените на дребно са по-високи от големите пазари. По неговите думи това повдига цените при нас.

Ако бяхме част от Шенген и Еврозоната щяха много по-лесно да влизат камионите, нямаше да има разходи по трансакциите и стоките щяха да са далеч по-евтини“, добави той.

В Америка имаше фундаментална слабост на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които бяха фокусирани във финтек и по-рискови неща, плюс лошо управление на съкровищницата на банката, като рискът на някои ценни книжа е бил подценен от тях“, коментира Хампарцумян случващото се в банковата система зад Океана.

Фундаментът на банките в ЕС е по-добре нареден, защото опитът от 2008 г. доведе до по-високи капиталови нива. В Швейцария един от инструментите, който се използва като заместител на капитал, но е дългов инструмент и се казва AT1, носи относително добър доход. Един куп инвеститори от Азия са инвестирали в този инструмент, но там с дребния шрифт пише, че при трудности в банката този капитал заминава и няма преимущество като защита спрямо основните акционери. Този капитал замина и азиатските инвеститори основно заплашиха, че ще съдят банката“, обясни банкерът ситуацията в Европа.

По думите на Хампарцумян, ако 2008-2009 година страдаха основно депозантите и спестителите – сега страдат акционерите и инвеститорите.

Трябва да бъдем образовани, трудолюбиви, рационални и дружелюбни“ – така отговори банкерът на въпроса на Диана Радева каква е рецептата за успех.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Е много си директен
    Човек с не българско име, да твърди нещо за българите е само посебеси излагация мислейки се над тях!
  • 5
    8
    ...
    Демокрацията от Елада е едно фалшиво понятие. „Гражданите“ решават как ще живеят плебеите, които произвеждат всичко, което е нужно за да живеят първите. Цял живот ви го пробутват, но всъщност (ви го набутват) това е диктатура на хитреците над наивниците. Разтревожил се пърцумялника, че интелектуално-затруднени ще вземат решения, от които зависи животът на всички. Ами че нали затова 30 години чалгализирахте народа, че да го мачкате лесно. Сега да не се притеснихте, че няма да ви играе по свирката?
  • 5
    7
    ?!?!?!
    "Интелектуално развития" пак омириса пейзажа като си отвори устата. Преди време другият "високо развит" във всяко едно отношение Домус крещеше и обиждаше с най-различни епитети опонентите си в спора. Всички виждат какви хора ни управляват - политиката, в т.н. бизнес "успелите" са като тези двамата, чак са се изродили от преразвиване, но пък са забравили, че корените им водят към БКП и миналото. Това което ги обединява е алчността и желанието да смучат и ядат до последно.
  • -7
    6
    До 5
    Вие отдавна минахте 100,действайте...времето не чака
  • 10
    5
    ...
    Умствено изостанали или не, хареса ли се на достатъчно от тях, ще клякаш, арогантна курво. Ще клякаш и ще изпразваш трезора с еврото и ще го връщаш на господарите си. Нарича се демокрация, вие я въведохте. При демокрацията ако 100 малоумника изостанали писнат срещу професора, той си отива и точка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари