"Левицата": На местния вот няма да се коалираме с ГЕРБ и ПП-ДБ

0
БСП не е в "забранителния" списък, уточни Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на партията
БСП не е в "забранителния" списък, уточни Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на партията Снимка: Кадър Фейсбук

БСП не е в "забранителния" списък, уточни Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на партията

На местните избори от "Левицата!" няма да се коалират с партии от управляващото мнозинство.

Това каза днес в Сливен Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на "Левицата!", предаде БТА.

Той уточни, че визира ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. По думите му местните структури ще имат правото да направят местни коалиции, но при предложение за участие с изброените партии, ще има консултации с националното ръководство. БСП не е в "забранителния" списък, каза той в отговор на журналистически въпрос.

От формацията организират дискусии по места за готовността на структурите за предстоящите местни избори. Първата регионална среща се е състояла днес в Шумен, а в Сливен следобед ще има среща с представителите на коалицията от Сливен, Ямбол и Бургас.

До края на август ще бъдат готови конструкциите на листите за общински съветници и кандидатурите за кметове. Стефан Пасков, който беше водач на листата на "Левицата!" на предходните парламентарни избори в Сливен, заяви, че за община Сливен листата за общински съветници е почти готова, както и кметските кандидатури в двадесет населени места. По думите му вариантите за кмет на общината са два - да бъде подкрепена кандидатура на обществена, силна личност, която да "счупи" модела ГЕРБ, или собствена кандидатура.

"Мисля, че на терена на местната власт трябва да спестим този позор, който гледаме на национално ниво - прегръдката на Христо Иванов с Делян Пеевски и на Кирил Петков с Бойко Борисов", коментира Мая Манолова, лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ.

На форум през май от "Левицата!" са обсъдили приоритетите си в местната власт за управленските политики с оглед качеството на живот на гражданите, посочи Костадин Паскалев. Разработена е била програма, свързана с всички сфери на дейност на общините, които касаят образованието, културата, социалните грижи, административното обслужване и др. Акцентите са върху финансовото състояние на общините. По думите на Паскалев общините изпитват тежки финансови проблеми поради липсата на нормален бюджет, непрекъснатото увеличаване на разходната част от непредвидени разходи. От коалицията смятат, че за да имат финансова независимост, в общините трябва да остават част от данъците. Освен с финансова децентрализация, според тях, на общините трябва да бъде осигурен адекватен ресурс за капиталови разходи.

Паскалев очерта няколко проблема, свързани с осигуряването на питейна вода, пречистването на отпадните води, управлението на отпадъците и общинската собственост. Сред тях са създаване на държавно дружество, което да стопанисва и управлява язовирите и помпените станции, а дружествата за водоснабдяване и канализация да бъдат общински. Друга идея е държавата да предаде на общините държавната собственост с отпаднало предназначение, като администрациите трябва да изработят устройствени планове за тези терени и имоти. Общините да използват различни видове възстановяеми източници на електроенергия с цел да намалят разходите за енергоносители е друго от предложенията им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    112
    Ще се коалирате с Пеко Таков , Пенчо Кубадински , Мако Даков ,Тано Цолов и т.н ! Миришете на изгоряла свещ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари