Лесен начин за кражба на ток

13
Устройство за кражба на ток ...
Устройство за кражба на ток ...

Устройство за кражба на ток, което дава възможност на абонатите сами да си включват и спират отчитането на електромерите с дистанционно, подобно на аларма за коли, се срина до цена от 300 лева, пише „Телеграф“. 

Тарифата е между 500 и 1000 лв в София, а в повечето градове не надвишава 300 лв. За толкова бивши служители на енергото или компетентни техници монтират в електромерите съпротивление, известно като шунт. Според мощността си то може да направи така, че уредът да отчита едва 10% от ползваната енергия.

„Сутрин си излизате и включвате с дистанционното електромера в нормален работен режим. Така, ако минат да отчитат, виждат, че всичко е наред. Вечер се прибирате и натискате другото копче, при което вече уредът е в режим на „пестене". Може да си включите всички климати-ци или печки и да платите нищожен процент от изразходената електроенергия”, коментира човек от бранша, допълва изданието.

В коментар на информацията от „Телеграф” в студиото на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев заяви, че има нужда от законодателни промени, които да решат проблема с много сериозни санкции, защото сега има само малка глоба. Каролев отбеляза още, че не би трябвало такова устройство да се промотира по медиите. 

Първите случаи на такова устройство в България бяха засечени през 2009 във варненско, където бяха няколко нарушители, сред които хотели и ресторанти, се възползваха от офертата за по-нисък ток.

Техните собственици обаче не си признавали кой им е монтирал устройството. То се поставя чрез незабележим разрез на кутията и по нищо не личи, че електромерът е пренастройван.

За да се засече кражба, трябва да се свали и провери със специална техника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари