Лекарят, спасил 11-годишното момче в Бургас: За пръв път вадя зъб от трахеята на дете

0
Това е уникален случай, коментира доц. д-р Даниел Петков
Това е уникален случай, коментира доц. д-р Даниел Петков

Това е уникален случай, коментира доц. д-р Даниел Петков

"За пръв път вадя зъб от трахеята на дете. Свикнали сме да премахваме от там други твърди тела като ядки, но това е уникален случай."

Това заяви пред България Днес доц. д-р Даниел Петков, част от екипа, който спаси 11-годишното момче, след като си глътна зъба, докато спи. Случаят е много рядък, тъй като детето е живяло така близо две седмици.

"Операцията мина успешно. Използвахме бронхоскопия, за да извадим зъба, тъй като няма как да се разгради сам", разказва доц. Петков. По думите му детето вече е в отлично състояние и се възстановява у дома.

"Синът ми си легна с разклатен зъб, който на сутринта го нямаше. Закашля се, но решихме, че го е глътнал и ще излезе по естествен път. След което ходеше на училище, на плуване, тъй като в началото не показа, че има някакъв проблем", разказва майката на момчето Елка Делчева.

След известно време момчето започва да вдига температура. Семейството го лекува с антибиотици, но температурата продължава. Притеснени, родителите стигат до личния лекар, който назначава рентгеново изследване на детето и на снимката се вижда зъбът. Оказва се, че от него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура. Момчето е прието по спешност в областната болница, като операцията е извършена почти веднага.

"Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност да си поеме въздух", разказа д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ болести пред радио "Фокус".

Операцията изисква майсторство и поставя на голямо изпитание целия екип. Дори специален инструмент трудно захваща хлъзгавия зъб. Още повече че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано, и тя трябва да се извади и постави наново няколко пъти. Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, затова се налага престой в реанимация. Впоследствие от причинените увреди се развива и пневмония, която вече е овладяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари