Лекарство за Алцхаймер регенерира зъбите

0
Това е чудесно, защото кой обича да ходи на зъболекар?
Това е чудесно, защото кой обича да ходи на зъболекар?

Кариесите са една от най-досадните болежки — боли те зъб, а иначе нищо друго ти няма.

В един момент обаче започва да боли много повече. Понякога обаче пломбите не могат да помогнат, защото дупката е много голяма, зъбът се руши и в крайна сметка се стига до неговото вадене… Е, това може едини ден вече да не е проблем, след като учени случайно са открили начин за естественото регенериране на зъбите, пише SMART NEWS.

В контролиран тест, учените са третирали кариесите на мишки с малки дози от лекарството, познато като tideglusib. То се използва за лечение на болестта на Алцхаймер и вече е клинично тествано. Това, което изследователите открили е, че tideglusib действа на стволовите клетки във вътрешността на зъба и така го карат да се самолекува.

Зъбите, както може би знаете, са изградени от емайл. Той обаче е само най-външната част от зъба, докато във вътрешността си той е съставен от дентин и меко ядро, в което се намират стволовите клетки. Тези стволови клетки всъщност регенерират повредения дентин, но не са достатъчно мощни, за да излекуват цял кариес.

Ето къде идва и работата на tideglusib — учените са поставили малки биоразградими гъби, просмукани с лекарството, в зъбите на мишките. С времето те се разградили и били заменени от чисто-нов синтезиран дентин, което затворило кариесите по естествен път.

„Простотата на нашия подход го прави идеален като клиничен дентален продукт за естествено лечение на големи кариеси, като предоставя както защитата за вътрешността на зъба, така и възстановяване на дентина“, обяснява Пол Шарп, водещ автор на проучването (публикувано в Nature).

Тъй като tideglusib е вече клинично тествано лекарство, неговата имплементация при лечението на дентални проблеми може да стане много по-бързо. Това би било чудесно, защото кой изобщо обича да ходи на зъболекар?

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари