Лекарите спират да слушат пациента след 11-тата секунда

0
В същото време на пациента са му нужни 92 секунди, за да изложи оплакванията си...
В същото време на пациента са му нужни 92 секунди, за да изложи оплакванията си...

Изследване показва, че лекарите не изслушват внимателно своите пациенти и не ги оставят да разкажат по-подробно за причината, която ги е довела в техния кабинет.

Учени от университета в Гейнсвил, Флорида, проучили клиничните срещи между медици и клиентите им. Те оценили консултациите между 112 пациенти и лекуващите ги специалисти в периода от 2008 г. до 2015 г. Посещенията били от различни клиники в страната.

Изследователите следели дали лекарите дават възможност на болните да обяснят подробно своите проблеми и дали ги предразполагат. Също така те отбелязвали кога специалистите прекъсвали говорещия пациент.

Малко от една трета от лекарите – 36 на сто, оставили посетилите ги в кабинета да споделят причината за визитата си. Две трети прекъснали пациентите на 11-та секунда. Онези, които не били спрени да говорят, сами приключили след около 6 секунди, което навежда на мисълта, че също може да се очаква да бъдат прекъснати, ако продължат да говорят по-дълго.

Тази липса на търпение от страна на лекарите не е приятна за пациентите, които често чакат повече от час, за да влязат при специалиста. Според авторите на изследването резултатите от проучването показват колко е далеч поставянето на болния в центъра и постигането на добра грижа. По тяхно мнение уважителните прекъсвания могат да помогнат на лекарите да добият яснота относно проблемите на даден човек, докато непозволяването да се изкаже пациента още в началото не е от полза.

Проучвания отбелязват, че на хората са им необходими средно 92 секунди, за да изложат своите притеснения. Това е значително повече време, отколкото повечето медици са готови да оставят своите пациенти да говорят. Изследването показва, че близо 20 на сто от специалистите дават възможност на болните да опишат проблема си в началото на консултацията. Те предварително се информират от медицинската сестра за причината на посещението, но все пак е важно да позволяват на хората да обсъдят това, за което са дошли.

Изследователите смятат, че обяснението се крие в претовареността на лекарите и в синдрома на изгарянето. Също така много от специалистите не са достатъчно обучени как да комуникират правилно с пациентите. Проучване в „Ню Йорк Таймс“ през 2013 г. посочва, че лекарите прекарват средно 8 минути с болния. Повечето разчитат на електронната информация, за да сведат до минимум взаимодействието с него. Използват различни стратегии, за да преминат по-напред в списъка от чакащи, включително избягват да седнат, да докосват пациента, тъй като могат да насърчат по-дълъг разговор и това да отнеме повече време.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари