Лекарите от УМБАЛ „Канев“: Всеки трябва да има право да заяви желанието си да стане донор

0
В момента по закон в здравната книжка се декларира единствено отказ
В момента по закон в здравната книжка се декларира единствено отказ

Законови промени, които да дадат право на всеки българин да заяви желанието си да стане донор, искат лекарите от УМБАЛ „Канев“ - Русе.

В момента по закон в здравната книжка се декларира единствено отказ, а ако такъв няма заявен официално, трудното решение за даряване на органи ляга върху плещите на близките на човека, изпаднал в мозъчна смърт, предаде Русе Медиа.

Донорската ситуация е един сложен процес, най-вече от психологична гледна точка. Лекарят трябва да се изправи пред близките на пациента и да им съобщи лошата новина. И след това да им помогне да вземат решението дали да дарят органите му. Заради създаденото в обществото през последните години недоверие към лекарското съсловие, става все по-трудно, а и българската народопсихология все още трудно позволява на близките да погледнат на ситуацията и от друг ъгъл – че могат да дадат шанс за живот на друг човек“, споделят началникът на отделението „Анестезиология и интензивно лечение“ д-р Лидия Стефанова и колегата й д-р Красимир Теодосиев, който е отговорно лице в болницата по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари