Лекарите на бунт срещу безобразията на Петър Москов!

0
В края на лятото голям скандал разтресе родното здравеопазване.
В края на лятото голям скандал разтресе родното здравеопазване.

В края на лятото голям скандал разтресе родното здравеопазване.

Повод за него стана поредната идея на министър Петър Москов, свързана с реформите в отрасъла. След като обедини няколко болници /още не се знае дали успешно!/, миналата седмица той посегна и към центровете за спешна помощ. Министърът реши да слее в едно столичната „Бърза помощ” и  същата служба в София - град. Според него това щяло да доведе до формирането на 5 нови екипа  в София - област, тъй като шестимата лекари и 12-те медсестри, които в момента работят в координационния център, щели да се качат на линейките. Казано иначе по този начин ще се спестят средства, а хората, живеещи извън столицата ще могат да ползват и услугите на линейките, които сега се движат за болни и пострадали само в София, съобщиха от агенция ПИК.

Само че предварителните сметки на д-р Москов се оказаха искра, която подпали фитила на недоволството сред медиците,  работещи в споменатите спешни звена. Те категорично застанаха против министерското намерение и го определиха като безумно. Твърдо заявиха, че се вдигат на бунт срещу Москов. Подписката вече върви между лекарите и сестрите в звената за спешна помощ.

„Заетите в областния център в София лекари, сестри и фелдшери не са съгласни с мотивите за обединяването им. Защото сливането на двете структури е заплаха както за пациентите, така и за работещите центровете за спешна медицинска помощ”, обяви д-р Десислава Кателиева,  председател на Националната асоциация на  работещите в Спешната медицинска помощ. И обясни: това обединение по никакъв начин няма да реши кадровите  проблеми в системата, от него ще пострадат най-вече тежко болните хора.

Нека да припомним -  не от вчера и не от днес служба „Бърза помощ” в столицата  се задъхва от повиквания – само в двумилионния град се случва те дори да са над  200 в денонощието.

С новата структурна промяна работата в координационния център още повече ще се затрудни. Служителите му и сега едва се справят с голямото натоварване. Годишно на телефоните на „Бърза помощ” се получават по 125 000 повиквания. След замисленото обединение те ще се увеличат най - малко с още 20 000, които се отправят към София- окръг.

Това окончателно ще загроби системата за бързо реагиране, каза д-р Стефан Нейков, бивш дългогодишен служител в спешно звено. Тъкмо затова от асоциацията, както и медици от центъра извън столицата се безпокоят, че когато минат под „шапката” на този в София  хората от областта няма да са равнопоставени в ползването на услугите им. По думите им нямало и откъде да дойдат повече линейки и екипи за филиалите, тъй като те и сега не достигат.

И в момента центърът в София се задъхва от повиквания и това е една от причините за закъсненията на линейките. За жалост в не един от случаите този проблем се оказва фатален за живота на пациентите. Смъртните актове заради закъснели линейки се увеличават. След сливането ситуацията ще се влоши още повече, твърдят опитни медици.

Не е тайна още, че мераклии да работят в „Бърза помощ” се намират все по-рядко. Службата разчита предимно на пенсионирани доктори, и най-вече на заблудени младоци, току-що завършили медицина. Или на специалисти от провинцията, търсещи на всяка цена работа в София и временно склонни към компромиси. Защото заплащането продължава да е ниско, работата е на смени, денонощна, отговорността – страхотна. Опасенията на медиците от спешните центрове, които подлежат на сливане, са и че след като това стане, работното им време ще се увеличи на 8 часа. Вместо сегашните 7 часа, което е едно от малкото привилегии на спешните медици в София-област.

„Не може да се преминава към структурни промени, без да е написана здравната карта за спешната медицинска помощ”, напомни още д-р Кателиева.

Белите престилки официално обявиха, че им е писнало да бъдат опитни мишки в ръцете на непрекъснато сменящите се здравни министри. Всеки министър идва с нови „революционни” идеи, които най-напред са насочени към спешните центрове. И започват да ги налагат на екипите им. Когато се сменят министрите, а това става твърде често, идеите залязват, а ефекът от тях е нулев. Затова този път служителите на „Бърза помощ” обещават да бъдат твърди и последователни в професионалните си исканията - те ще излязат на протест. Вече стартира подписка против намерението на здравните власти да слеят спешните центрове. Депутатът от ГЕРБ д-р Петър Беков пое ангажимента да я внесе в Комисията по здравеопазване на парламента. Той не отрече, че обслужването в спешната помощ трябва да стане с публично обсъждане и с ясни цели.

От асоциацията бяха категорични, че ако идеята на министър Москов бъде приета от Министерския съвет, спешните медици ще сезират съда.

Към подписката им срещу подготвяното сливане се присъединяват и техни колеги от цялата страна.

Д-р Кателиева добави още, че въпросното обединяване не е залегнало в Концепцията за спешната медицинска помощ. А за ефективното развитие на този важен сектор от здравеопазването е изключително важно да се приеме стратегия за неговото развитие. От месец април има проект за такава стратегия, но той продължава да отлежава в нечие бюро в здравното министерство, заяви д-р Десислава Кателиева.  

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари