Лекари в Плевен извадиха 26-килограмов тумор от тялото на пациент

4
Никога през 40-годишната ми практика като хирург не съм виждал толкова голямо образувание, обясни д-р Ивайло Пресолски
Никога през 40-годишната ми практика като хирург не съм виждал толкова голямо образувание, обясни д-р Ивайло Пресолски

Гигантски тумор отстрани екип от лекари в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски“.

Изключително сложната и опасна операция е протекла над 5 часа.

След поетапното отстранявана на тумора от коремната кухина на 57-годишен пациент, се е оказало на електронна везна, че образуванието тежи 26 кг., пише Плевен за Плевен

Екипът хирурзи – д-р Кирил Недялков, д-р Ивайло Пресолски и д-р Васил Димитров и анестезиолозите д-р Силвия Йолова и д-р Доцински извършват сложната процедура по изваждането на множество разнокалибрени формации туморна тъкан, представляваща гигантски ретроперитониален липосарком. Многодяловата маса, изхождала зад червата, ги избутвала напред и нагоре, а всички коремни органи са били под диафрагмата на пациента в продължение на години. Притискани са големите кръвоносни съдове в корема, като аортата и долна празна вена, а пациентът е бил със сериозно затруднение в дишането и отоци по долните крайници. Основните сериозни оплаквания са с давност от поне 2 години, но не се знае точно от колко време туморът е бил там и е нараствал до тези гигантски размери, казват лекарите.

След преглед от д-р Илко Костурков – гастроентеролог в МБАЛ“ Иван Рилски“ Горна Оряховица, също възпитаник на Медицински университет – Плевен, пациентът по спешност е изпратен за операция в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“. „Никога през 40-годишната ми практика като хирург не съм виждал толкова голямо образувание, 10 кг и малко повече, да, но чак 26“, разказва хирургът – доайен д-р Ивайло Пресолски.

Операцията е извършена миналата седмица, а пациентът се възстановява добре в отделението по „Колопроктология и Гнойно – септична хирургия“, след стабилизиране в КАРИЛ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари