Лекари в Добрич извършиха животоспасяваща операция при раждане

1
Отстранят от матката на родилката тумор с големината на бебешка главичка и тегло 300 грама
Отстранят от матката на родилката тумор с големината на бебешка главичка и тегло 300 грама

Животоспасяваща операция по време на раждане на 29-годишна жена извършиха лекари от многопрофилната болница в Добрич тази седмица.

При операцията те са успели да отстранят от матката на родилката тумор с големината на бебешка главичка и тегло 300 грама. Сложността на операцията се е състояла в мястото на миоматозния възел, който е възпрепятствал не само нормалното раждане, но и достъпа на лекарите до бебето при секцио. Благодарение на бързата работа на екипа, жената и бебето са добре и продължават своето лечение в многопрофилната болница, предава БНР. 

Случаи на миоматозни възли при бременни жени, които нарастват заедно с напредването на бременността не са рядкост в медицинската практика, споделя завеждащият отделението по акушерство и гинекология в многопрофилната болница и извършил операцията д-р Ивайло Петев. Рядкостта при точно този случай е в мястото на тумора и в неговата големина, споделя той.

Според д-р Петев, операцията не е толкова животоспасяваща, колкото органосъхваняваща, тъй като при подобни манипулации съществува риск от отстраняване на вътрешните гениталии на жената.

Въпреки кадровата криза, която е обхванала лечебните заведения в цялата страна, младият екип, извършил операцията в многопрофилната болница в Добрич, е доказателство, че лекарите могат да бъдат задържани на работа не само в България, но и в по-малките населени места в страната, споделя директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев.

Целият екип на отделението по Акушерство и гинекология искат да въведат като част от предлаганите манипулации в многопрофилната болница в Добрич микрохирургията и лапароскопксата дейност. По думите на д-р Петев, всички специалисти имат необходимата подготовка да работят по тези методи за лечение, но нямат съвременната апаратура.

Като тенденция през последните години при ражданията се откроява старанието на лекарите да оставят природата да свърши по-голямата част от процеса, с което травмите при раждане за новородените и майките са намалели драстично, споделя още д-р Петев. Статистиката на ражданията за последната година показва, че някои от родовите травми изцяло липсват. Добрата новина е, че ражданията в многопрофилната болница в Добрич през първите три месеца на тази година значително надвишават тези за същия период на миналата 2018-та година, когато се отбеляза огромен спад в броя им.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари