Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина

0
Някои педиатри отказват да продължат с иммунизациите
Някои педиатри отказват да продължат с иммунизациите

Лекарите не са единодушни дали децата, на които им предстои имунизация, трябва да бъдат тествани за COVID-19 непосредствено преди това.

Редовните имунизации бяха възобновени след Великден. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за това гласи, че те се случват само във вторник и четвъртък и в тези дни лекарите не обслужват други пациенти освен децата.

Някои родители обаче споделят, че педиатрите на децата им отказват да продължат с имунизациите, докато трае коронавирусната пандемия.

"В момента няма как да се направи, но в бъдеще би било добре преди самото поставяне на ваксината да се направи тест за коронавирус", смята д-р Георги Миндов, който е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. 

"Има значително изоставане в имунизационния календар на най-малките пациенти - предимно децата до 6-месечна възраст, при които има ежемесечни ваксинации. Продължаващо забавяне може да доведе до взривове на други предотвратими с ваксини заболявания", предупреди той пред bTV радио. 

От началото на годината в страната са съобщени 246 случая на морбили, показва официалната статистика. За същия период на предходната година са съобщени 442 случая.

"Тестването за инфекция с коронавирус не е препоръчително без други показания, само заради ваксинацията. Причината е, че отрицателният тест не изключва носителство/болест. Също така самото дете и без да сме в условия на пандемия, може да бъде в инкубационен период на друго респираторно заболяване, варицела, скарлатина и т.н.", коментира пред "Сега" имунологът д-р Цветелина Великова.

 Тя припомни, че преди всяка ваксина лекарят трябва да направи цялостен преглед на детето, да разпита родителите за контакт с болни или потенциално болни. "Ако има и най-малкото съмнение, че такъв контакт е имало, или детето не е напълно здраво, ваксини не се поставят" подчерта имунологът.

Според нея някои ваксини могат да бъдат отложени, но не прекалено. И трябва да са регулярни.

"Убитите ваксини, които се прилагат на няколко приема, е необходимо да бъдат прилагани на определен интервал, за да достигнат необходимата ефективност. Ако те се разредят прекалено дълго във времето, тази ефективност може да не бъде достигната. Живите ваксини, като например морбили-паротит-рубеола, пък могат да търпят отлагане, но имайки предвид епидемичната обстановка с тези заболявания, е рисково отлагането поради възможност за заразяване с тези опасни инфекции. Имайте предвид, че много по-лошо е едновременно протичане на две или повече инфекции наред с коронавирусната", обясни д-р Великова.

Тя подчерта, че независимо, че случаите на морбили тази година са по-малко от 2019-а, този вирус е изключително заразен. "Това означава, че е достатъчно малък на брой случаи, за да пламне епидемия, която да надвиши по размер тези от минали години", каза лекарят. И допълни, че когато броят на неваксинираните расте, както е например в момента поради извънредното положение, рискът от епидемия става много по-висок, защото е голям броят на възприемчивите лица.

Д-р Великова посочи още, че е погрешно твърдението, че ваксинацията отслабва имунната система.

"Ваксината също така не усилва имунитета. Тя подготвя имунната система за среща с причинителя и така помага за справяне при евентуална среща. От имунологична гледна точка, дори поставена в инкубационен период на COVID-19 или безсимптомно протичане, на клинично здраво дете, ваксината не би повлияла имунитета по начин, който да се отрази на евентуално заболяване с коронавирус", обясни тя.

И заключи, че много по-рисково е на фона на боледуване от COVID-19 да се насложи инфекция с морбили или коклюш например, това вече би натоварило имунната система.

"Не би трябвало децата да се тестват за коронавирус преди имунизация. Първо, защото те карат леко този вирус, второ - защото бебета са по-изолирани", каза пред "Сега и общопрактикуващ лекар от София.

Според нея тест може да се направи, ако около семейството има рискови фактори - бащата е бил в контакт с болен, той или близък човек, с когото са имали досег, е бил в чужбина и т.н. Според джипито ако се окаже, че дете е било заразено в момента на ваксинацията, е възможно то просто да се разболее и да изкара болестта по-продължително, но не би трябвало да е толкова страшно. Същата според нея е и хипотезата, ако личният лекар се окаже заразен.

"Който и да е друг вирус също може да не се е проявил в момента на ваксинацията", коментира и друг шеф на клиника в столицата.

яма нито един тест, който да дава 100% надеждност, че детето не е заразено. PCR тестовете хващат само, ако вирусът е активен, а бързите тестове могат да не отчетат нищо, ако човек не е произвел достатъчно антитела", допълни той. Все пак по думите му тестовете снижават риска, затова макар и не задължително, ползването им е препоръчително.

Друг лекар коментира пред "Сега", че педиатрите би следвало да се тестват за коронавирус всяка седмица. 

"Сега" опита да се свърже по темата и с главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е и част от оперативния щаб срещу коронавируса. Той обаче не отговори на мобилния си телефон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари