Лекари спасиха куче с помощта на 3D принтиран гръбнак

1
Лекари направиха уникална операция на гръбнак на йоркширски териер във Варна
Лекари направиха уникална операция на гръбнак на йоркширски териер във Варна

Лекари направиха уникална операция на гръбнак на йоркширски териер във Варна.

Имплантът, който са поставили, е бил с размер милиметър и половина. Използваната технология е приложима и върху хора.

Днес кучето е на една годинка. Когато е едва на осем месеца обаче, Лизи започва да се обездвижва. Състоянието й се влошава рязко и лекарите поставят диагнозата - деформиран седми гръден прешлен, предава NOVA.

„Малко, след като разбрахме, тя почти не можеше да върви. Падаше постоянно. Само си влачеше краката”, сподели Марина Железова, стопанката на кучето.

„Съседните прешлени се деформират с оглед на това да паснат на изкривения й прешлен и се получава голямо изгърбване на гръбнака й. Това вече води до притискане на гръбначния й мозък”, каза ветеринарният ортопед Светослав Христов.

Проблемите на Лизи се задълбочават. Гръбнакът й е миниатюрен и мястото, където могат да позиционират импланта с размер милиметър и половина, е изключително малко - около 2 милиметра. Затова д-р Христов решава да прибегне до хирургимен модел на гръбнака, принтиран на 3D принтер - технология, която дава възможност за максимална прецизност. Върху модела, д-р Христов и екипът му, се упражняват преди реалната операция, а по време на нея, използват така наречените насочвачи.

Това е едниственото място у нас, където се изработват хирургични водачи и индивидуални модели на кости, които служат за ориентация преди операция. Съвсем скоро, обяснява д-р Везенков, ще започнат изработването и на персонализирани импланти, които да заместват истински кости. За целта са нужни познания по биомедицинско инженерство, медицина и виртуално планиране.

„Лекарят прави компютърна томография на самия пациент и я изпраща на нас. Ние хващаме виртуалното изображение на компютърната томография, конвертираме го и го обработваме, така че да може да се превърне в годно за принтиране”, разказа д-р Ваньо Везиров.

„Когато си я прибрахме, тя започна да става. Даже, докато беше седнала също играеше поне с предните лапички. Започнахме да я извеждаме навън”, разказа стопанката на кучето.

Сега Лизи вече прави пълноценни разходки навън. Скоро, казват лекарите, от интервенцията няма да има и следа, а новата технология ще става все по-популяра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари