Лекари призовават ваксината срещу варицела да стане задължителна

0
Годишно случаите на варицела в страната са между 20-30 хиляди
Годишно случаите на варицела в страната са между 20-30 хиляди

Годишно случаите на варицела в страната са между 20-30 хиляди

Лекари призовават ваксините срещу варицела да станат част от задължителния календар за имунизации в страната. Така препаратът, който сега струва около 100 лева, ще е безплатен.

Годишно случаите на варицела в страната са между 20-30 хиляди. През последните месеци обаче броят на заразените деца драстично се увеличи, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Три пъти повече случаи от началото на тази година за същия период на миналата са доста. Именно за това е хубаво една такава ваксина час по-скоро да бъде въведена - незадължителна, по желание на майките", коментира съветникът по здравни въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Лични лекари съветват родителите да ваксинират децата, а и себе си, ако не са карали шарка. Така ще се предпазят от опасността да се заразят с вируса на по-късни години, когато последствията са по-тежки.

"Тази ваксина към днешна дата е включена в имунизационния календар на България, но с гриф "препоръчителна", не е задължителна. Тоест, ако детето е навършило минимум 9 месеца и родителите проявят желание след съвет от нас и преглед, ваксина ще бъде поставена. Неудобството е, че родителите трябва да я закупят. Трябва да се направят две дози, с две боцкания на детето с минимум един месец интервал. Едната доза към днешна дата в аптеките се предлага за около 98 лв., тоест 200 лв.", каза д-р Мирослав Спасов.

Лекарите съветват бременните жени, които не са боледували от варицела, да се ваксинират, за да предпазят себе си и плода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    А-ха!
    Ще се обърна към тия „настояващите“ за задължителни „ваксини“ лекари: Майките си да ебете вие, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари