Лекари предупреждават за вредата от чистенето на сняг

0
Почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея
Почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея

Почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея

Чистенето на сняг може да бъде опасно за хора със сърдечносъдови заболявания, затова е важно те да спазват някои мерки за безопасност, предупреждават лекари от клиниката "Мейо", цитирани на сайта на медицинския център в Рочестър, САЩ и БТА.

При почистването на сняг с лопата студът кара кръвоносните съдове да се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане. При хора със съпътстващи заболявания това само по себе си може да доведе до стягаща болка в гърдите. Индивидите, водещи заседнал начин на живот и страдащи от болести на сърцето, трябва да се консултират с лекар, преди да се заемат с подобна дейност.

Лекарите освен това съветват хората да не чистят сняг, докато пушат, след като са се нахранили или непосредствено след като са употребили продукти, съдържащи кофеин, тъй като това може да доведе до допълнително натоварване на сърцето. Препоръчително е да се пие вода по време на и след почистването, дори човек да не изпитва жажда. Струва си също така да се почиства току-що паднал сняг, тъй като той се топи по-лесно.

Друга важна препоръка е хората винаги да държат телефон подръка, за да потърсят помощ в случай на спешност.

Лекарите казват в заключение, че почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    О, времена! О, нрави!
    Беше времето, когато всички съседи - мъжете, се събирахме около 10 часа с гребла и лопати. Изривахме снега пред блока и пред входа заедно. Един извадил греяна ракия, друг виното донесъл, суджук, пастърма ще нарежем и към обед като се сврем у някой гараж - дай Лепа Брена с "Живот мой ..."! Нека днес някой да се похвали с нещо подобно от добрите стари времена ...
  • 5
    3
    Хайде, хайде
    С кубици сняг съм чистил пред блока. Пенсиите - доволни. Там един юбилей празнувах /за 30 години живот в блока един път/, пенсиите ми пратиха полиция. Аре яжте ми уя. Два дена няма кой да им изрине една пътечка. Само моите стъпки си седят. Че и нагли - да ми напазаруваш! Да ти напазарува полицията бе!
  • 3
    2
    джони
    Неее, жуля ракия и си барам пищова.
  • 8
    1
    Indianec v BG
    Я по-добре да лежат пред телевизора, да жулят ракия и да чоплят семки. По-здравословно е и гарантира лекарски приходи. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари